El president del Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC), Francesc Ràfols, ha signat aquest matí l’Acord per a una campanya electoral lliure de discursos racistes i estigmatitzadors de les persones migrades, conjuntament amb representants de diversos grups parlamentaris del Parlament de Catalunya i de diverses entitats periodístiques. L’objectiu d’aquesta iniciativa és que en la campanya electoral per a les pròximes eleccions municipals del 28 de maig hi hagi una actitud per part dels firmants de defensar «els valors democràtics de foment de la convivència i de respecte a la diversitat». El text complet de l’acord es pot consultar en aquest enllaç.

La resta de firmants de l’acord, promogut des del departament d’Igualtat i Feminismes, han estat la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i la d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge. També ho han fet els grups parlamentaris de Socialistes i Units per Avançar, Esquerra Republicana de Catalunya, Junts per Catalunya, la Candidatura d’Unitat Popular – Un Nou Cicle per Guanyar i En Comú Podem. Per part del periodisme, també ho han fet el Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC) i el Grup de Periodistes Ramon Barnils (GPRB).

Entre els compromisos contrets destaquen «contribuir a protegir la qualitat democràtica davant l’increment dels discursos racistes i excloents, i enfortir el debat públic com a eina per abordar conflictes i per prendre decisions a partir de l’anàlisi d’informació i els arguments rigorosos» i  «Fer un pas endavant i evitar els discursos que inciten a l’odi, que incitin a passar del racisme latent a actes de racisme, aportant dades i bones pràctiques per contrarestar arguments racistes».

D’altra banda, l’SPC, tal com es va aprovar en el darrer congrés del sindicat, celebrat el 4 de febrer passat, està fent arribar als grups parlamentaris i als i les caps de llista a les principals ciutats el seu manifest Mitjans locals: democratització, professionalitat i estabilitat per garantir la qualitat per tal que incorporin les seves propostes als respectius programes electorals amb vista als comicis del pròxim 28 de maig.