El Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC) s’ha adherit a la convocatòria de la vaga mundial per al clima d’aquest divendres 27 de setembre. La Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) també ho ha fet. Tant l’SPC com la FeSP secunden l’adhesió feta per la Federació Europea de Periodistes (FEP), que ha expressat el seu suport «per pressionar els líders mundials perquè aportin solucions urgents a l’agreujament de la crisi climàtica».

La FEP s’acull a la crida feta per la Confederació Europea de Sindicats (ETUC, en les seves sigles en anglès), el secretari general de la qual, Lucca Visentini, afirma que «no hi ha feina en un planeta mort, per això els sindicats es mobilitzaran per a l’acció climàtica i una transició justa al costat d’activistes juvenils com Greta Thunberg per garantir que els líders mundials compleixin les promeses que van fer a l’Acord Climàtic de París». Al mateix temps, el secretari general de la FEP, Ricardo Gutiérrez, afegeix que «la crisi climàtica empitjora. Això és un fet. Com a periodistes, tenim el deure de fer saber a la gent el que passa. Ja fa temps que els mitjans de comunicació van considerar la crisi climàtica com la història més important del món. És una terrible amenaça per a l’espècie humana i els periodistes tenen el deure de fer sonar l’alarma, de mobilitzar els ciutadans. No podem quedar-nos passius, amb el pretext de respectar un suposat deure d’imparcialitat o neutralitat. Hauríem de donar al canvi climàtic la cobertura que necessita, tenint en compte que aquesta és la història més gran de les nostres vides.»

L’SPC convida els i les professionals de la informació a sumar-se a les mobilitzacions i a signar el suport al manifest de la vaga general climàtica. Des de molts sectors de la professió s’han llançat múltiples crítiques a la cobertura mediàtica de la crisi climàtica on molts mitjans de comunicació, en especial dels més importants, es limiten a ser propagandistes dels grans lobbies de poder econòmics, especialment en el sector energètic. El sindicat vol fer una crida a la professió a no esmerçar esforços en intentar proporcionar a la ciutadania una informació veraç i independent sobre aquesta qüestió essencial per al futur del planeta i de la humanitat.