Aquesta tarda una delegació del Sindicat de Periodistes s’ha entrevistat amb el Conseller d’Interior, Joan Saura, a petició d’ell mateix.

El Conseller ha exposat que els problemes sorgits ahir amb els informadors en el curs de les diverses concentracions i manifestacions es devien a la dificultat d’identificació per part dels Mossos d’Esquadra, i també a la ubicació de vegades inadequada de fotoperiodistes i càmera. Posava com a exemple la situació creada al matí davant l’edifici de la Universitat de Barcelona, en que darrera de la pancarta dels manifestants, que segons ells empenyien els policies contra la paret, hi havia una línia de fotògrafs, i donava com a prova la foto de portada de La Vanguardia. Ha esmentat també que les solucions podrien anar per tancar el Conveni que es discuteix fa temps amb les organitzacions professionals dels informadors i que contemplaria la utilització d’un braçal o d’una armilla per garantir la identificació.

Per part dels representants de l’SPC s’ha exposat que el problema d’ahir no era la identificació, perquè van ser colpejats tota mena d’informadors identificats, o amb eines de treball identificatòries (càmeres de foto i de televisió, micròfons,etc.), ni tampoc exclusivament dels fotoperiodistes, perquè van ser agredits pels Mossos diversos redactors de diferents mitjans. També se li ha dit que el problema era de falta d´assumpció per part dels Mossos dels preceptes constitucionals com el dret a la informació, contra el qual atempten quan impedeixen la feina dels informadors o els agredeixen.

Des de l’SPC s’han argumentat també que el braçal o l’armilla no resol el problema de la seguretat dels informadors, perquè aquests també poden ser objectiu de manifestants violents, i han preguntat per què els agents no duien el nº d’identificació (TIP) que el conseller va assegurar fa uns mesos que lluirien de manera visible. La seva resposta a aquest punt ha estat que l’anunci que es va fer el novembre ja contemplava un periode d’aplicació de sis mesos.

El Conseller ha dit que no havia vist encara totes les imatges dels incidents, que es posaria en contacte immediat amb els responsables policials, i que ja havia encarregat una investigació completa sobre els fets. També ha convidat els representants del sindicat a una nova trobada, amb presència d’aquests responsables, per contrastar les informacions de cada banda. Per part del sindicat s’ha destacat l’acarnissament que molts agents van demostrar ahir sobre manifestants, vianants i periodistes, i també s’ha fet queixa expressa de les agressions al col.lectiu dels informadors i en concret a alguns afiliats, entre ells els delegats sindicals de l’SPC a EFE i a TVE a Catalunya.

Barcelona, 19 de març de 2009