En una carta signada pel president del sindicat, Francesc Ràfols, l’SPC ha enviat als candidats catalans a les llistes dels partits per a les eleccions europees del pròxim 26 de maig el manifest elaborat per la Federació Europea de Periodistes (FEP), «Europa necessita el periodisme». En aquest carta es recorda que «En aquesta època de desinformació i pèrdua de confiança en les institucions de la UE és més urgent que mai defensar el pluralisme en els mitjans i un periodisme de qualitat. Per això és necessari avançar cap a una UE en la qual no només importin l’economia i el creixement, sinó també que s’adoptin mesures concretes per a garantir el dret de la ciutadania a rebre informació veraç i plural.»
El manifest inclou les recomanacions que des de la FEP es fan als i les membres del Parlament Europeu. Entre aquestes destaquen:
• Ha d’haver-hi unes lleis que minimitzin els monopolis i les posicions dominants al mercat per garantir la transparència de la propietat i de la gestió dels mitjans de comunicació.
• Sostenir les iniciatives que reforcen la igualtat de gènere i la diversitat de la informació, des de l’entrada en la professió i mentre aquesta s’exerceix, per conciliar vida professional i la privada, en la negociació salarial, en l’accés als càrrecs directius, per aconseguir una millor representació de les dones i com a font d’informació.
• Donar suport a les iniciatives que pretenen explorar nous mètodes de finançament del treball periodístic, incloent-hi models de finançament sense ànim de lucre, i desenvolupar nous models econòmics socialment estables que pretenen finançar i sostenir el periodisme professional, transfronterer, independent i d’investigació.
• Pressionar perquè es protegeixin les fonts periodístiques en tots els Estats membres de la UE.
• Garantir la igualtat de drets i de tractament per a totes les formes de treball, incloent-hi qui ho fa a la peça, treballen en mitjans digitals, etc., amb un model de contractes laborals equitatius i amb una protecció social suficient.
• Promoure òrgans de regulació com els codis deontològics i els consells de la informació per reforçar la qualitat del periodisme, incloent-hi els mitjans digitals i les xarxes socials.
• Assegurar el ple reconeixement dels i les periodistes com a autors/es i un repartiment just i proporcionat dels ingressos generats al món digital resultant d’aquest dret.
• Protegir els mitjans de comunicació públics de les ingerències polítiques en la seva gestió quotidiana i la seva línia editorial.
• Comprometre’s contra les amenaces i el creixent assetjament en línia a periodistes, especialment contra dones periodistes.