La imatge és una peça clau en l’elaboració de la informació de qualitat, i al Sindicat de Periodistes de Catalunya veiem com sovint es vulneren els drets dels i les fotoperiodistes. Un exemple el trobem en l’ús indegut que l’editorial Akal ha fet d’una imatge del fotoperiodista Paco Elvira, i per aquest motiu ens adherim a la campanya “No són meres fotografies”, en suport a la demanda judicial interposada per la filla i hereva del fotoperiodista i el Sindicat de la Imatge UPIFC.

Akal ha publicat una imatge realizada per Elvira com a portada del llibre Macarras ibéricos. Una historia de España a través de sus leyendas callejeras sense haver demanat permís a la seva hereva ni haver pagat els corresponents drets d’autor.
Elvira va realitzar el 1979 un retrat a Juan José Moreno Cuenca, el Vaquilla. El retrat va precisar d’una acurada preparació per part d’Elvira, i va ser publicada a la revista Interviú, exposada al CCCB i publicada a la portada del llibre Fuera de la ley. Asedios al fenónemo quinqui en la transición española, editat per Comares el 2015. Tanmateix, l’editorial Akal li resta valor i la qualifica de “mera fotografia”, una estratagema per intentar evitar el pagament dels drets d’autor. La filla d’Elvira va detectar accidentalmente la publicació de la fotografia per part d’Akal i quan li va demanar explicions a l’editorial, aquesta va argumentar que no és pas una obra fotogràfica sinó una mera fotografia. Segons la Llei de la propietat intel·lectual, la manca de consideració d’obra fotogràfica fa que aquesta pugui ser de domini públic després de 25 anys de la seva realització.

És per aquest motiu que el Sindicat de la Imatge UPIFC i l’hereva de Paco Elvira han decidit denunciar a l’editorial Akal. La demanda judicial té com a objectiu que es reconegui el caràcter d’obra fotogràfica per a aquesta imatge i es satisfaguin els drets d’autor que li corresponen segons la llei de propietat intel·lectual. Els denunciants entenen que, a més, la consideració de “mera fotografia” que sosté Akal afecta a tot el col·lectiu professional, que podria veure’s enormement perjudicat si qualsevol empresa editora seguís el plantejament de l’editorial per estalviar-se un pagament.

S’ha iniciat una campanya en la plataforma de micromecenatge Goteo per a recaptar fons amb els quals costejar el procés judicial. Aquestes iniciatives parteixen del Manifest no són meres fotografies , que va ser signat per més de 2.500 persones. El Sindicat de Periodistes de Catalunya s’afegeix a aquesta iniciativa, com també ho han fet el Col·legi de Periodistes de Catalunya, la Fundació Photographic Social Vision i l’Associació Cultural FOTOCONNEXIÓ. El sindicat exigeix que es respecti la feina dels i les fotoperiodistes i es reconeguin els drets d’autor de les obres fotogràfiques, tal i com recull la llei. I convida a col·laborar en la defensa dels drets de Paco Elvira perquè es reconegui el valor del seu treball i s’elimini el perillós precedent de poder expoliar qualsevol fotografia periodística o documental 25 anys després de la seva elaboració.