El Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC) va participar aquest 25 de novembre passat en l’acte d’entrega dels I Premis a la c recerca cinematogràfica. El certamen ha estat convocat per l’Associació Catalana de la Crítica i l’Escriptura Cinematogràfica (ACCEC) amb la qual el sindicat ha col·laborat en el desenvolupament d’aquesta iniciativa.  El projecte La representación de los hijos e hijas de los migrantes en el cine catalán (1992-2022), de Jorge A. Trujillo va rebre l’Ajut a un Assaig Breu que, a banda del premi econòmic, també comporta la publicació en format digital. El jurat estava format pel company Dardo Gómez en representació de l’SPC, el president de l’ACCEC, Ignasi Franch, el vicepresident de l’Acadèmia del Cinema Català, Carlos R. Ríos, i Sílvia Quer i Àngel Quintana, que van valorar «que la recerca dialoga amb l’actualitat i amb els problemes del present, des de la investigació dels fluxos de l’audiovisual català. Es dóna suport a un autor encara jove, amb experiència en la crítica i el periodisme cinematogràfic, però novell en l’àmbit de la recerca d’extensió mitjana.»

Des de l’SPC es valora positivament aquesta col·laboració amb l’ACCEC, ja que creu, com va defensar el president del sindicat, Francesc Ràfols, en aquest acte d’entrega de premis, «que els i les membres de les dues organitzacions tenen problemes laborals i professionals molt similars. La recerca cinematogràfica no deixa de ser periodisme d’investigació en l’àmbit cultural».  També va esgrimir la necessitat «que en els temps actuals, les forces de la cultura i de la informació i la comunicació haurien de fer més esforços conjunts per aconseguir una societat més crítica i més lliure».

L’acte també va incloure l’entrega d’un Premi Honorífic que en aquesta primera ocasió ha recaigut en la figura de l’acadèmic i assagista Romà Gubern «per la seva excepcional tasca en l’exercici de l’escriptura cinematogràfica», segons va explicar Franch. La periodista Àngels Bronsoms i el professor de Teoria de l’Art i d’Història del Cinema a la Universitat de Barcelona (UB) José Enrique Monterde van glossar la tasca de Gubern en la recerca i en la història cinematogràfica i com a professor d’un gran nombre de periodistes a la Facultat de Ciències de la Informació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Aquesta acció de col·laboració de l’SPC amb l’ACCEC ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.