El pròxim 21 de febrer finalitza el termini per presentar candidatures al Premi Internacional de Periodisme Julio Anguita Parrado convocat pel Sindicat de Periodistes d’Andalusia (SPA) i la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP).

El Premi Julio Anguita Parrado té com a objectiu reconèixer periodistes de qualsevol nacionalitat amb una trajectòria professional brillant, compromesa amb la defensa dels drets humans, o bé d’organitzacions o entitats periodístiques, que hagin realitzat treballs en zones en conflicte bèl·lic o d’especial violència social.

El jurat de la vuitena edició del Premi Julio Anguita Parrado està integrat per tres periodistes i dos acadèmics. Els periodistes són Gervasio Sánchez, periodista i fotògraf cordovès d’àmplia trajectòria que va ser guardonat amb el Premi Julio Anguita Parrado en 2011 (és la primera vegada que un premiat exerceix després de jurat); Ana Alonso Montes, excap d’Internacional d’El Mundo i amiga personal de Julio Anguita Parrado, i Iñaki López, periodista i presentador de La Sexta Noche.

Per part del món universitari serà al jurat la degana de la Facultat de Ciències de la Informació de la Universitat Complutense de Madrid, María del Carmen Pérez de Armiñán, i la directora del gabinet de comunicació de la Universitat de Còrdova, Rosa Aparicio. Com a representant de la família serà al jurat Antonia Parrado i per part del Sindicat de Periodistes d’Andalusia, la secretària general, Lola Fernández Palenzuela, que actuarà com a secretària del jurat, amb veu però sense vot.

Segons les bases de la convocatòria, les candidatures que es presentin han d’anar acompanyades d’una memòria motivada del o la periodista proposta com a candidat o candidata o de l’organització, així com del seu currículum i de qualsevol documentació escrita, gràfica o audiovisual, o enllaços a les mateixes, que es considerin oportunes per a l’acreditació de mèrits. També s’haurà d’incloure el telèfon i una adreça de correu electrònic de la persona o organització que es proposa com a mereixedora del Premi.

Les candidatures a la IX edició del Premi Julio Anguita Parrado han d’enviar, per via postal o per correu electrònic a:
– E-mail: comunicacion@spandalucia.com
– Correu postal: Premi Internacional de Periodisme Julio Anguita Parrado. Sindicat de Periodistes d’Andalusia. Carrer Fileres, 1. 3r F. 18001 Granada-Espanya.

La decisió del jurat es donarà a conèixer a finals de febrer i l’acte de lliurament del Premi tindrà lloc a Còrdova el 7 d’abril.

Els guardonats de les vuit edicions del Premi Internacional de Periodisme Julio Anguita Parrado han estat:

El 2007, Eman Ahmad Hamas, periodista i activista iraquià, fundadora de l’Observatori contra la Invasió de l’Iraq.

El 2008, Eduardo Márquez González, president de la Federació de Periodistes Colombians i fundador del Centre de Solidaritat de Periodistes de la Federació Internacional de Periodistes.

El 2009, Caddy Adzuba Furaha, periodista de la República Democràtica del Congo i membre de l’Associació de Dones dels Mitjans de Kivu Sud / RDC i de la Xarxa de Dones Periodistes i Comunicadores de ‘Un altaveu per al Silenci’. Premi Príncep d’Astúries de la Concòrdia 2014.

El 2010, Mónica Bernabé Fernández, periodista freelance amb base a l’Afganistan, corresponsal de diferents mitjans, entre ells el diari El Mundo i fundadora i presidenta de l’Associació de Drets de Humans a l’Afganistan.

El 2011, Gervasio Sánchez, fotoperiodista que ha cobert la major part dels conflictes armats de les últimes dècades. Reporter gràfic reconegut per la cobertura dels anomenats ‘conflictes oblidats’, col•laborador de diversos mitjans espanyols i autor de nombrosos llibres i exposicions fotogràfiques.

El 2012, Sharira Amin, periodista egípcia freelance corresponsal de la cadena CNN. Ha treballat per a la televisió estatal egípcia, Nile TV, on exercia com a cap adjunta quan va renunciar al seu lloc per sumar-se al moviment dels activistes de la Plaça Tahrir.

En 2013, Kostas Vaxevanis, periodista grec que comença la seva carrera el 1988, en el diario Rizospastis. Des de 1991, ha cobert totes les crisis de guerra a tot el món com a corresponsal per als canals de televisió de MEGA i la televisió nacional grega.

El 2015, el col•lectiu mexicà Periodistes de a Peu, que va estar representat per Elia Baltazar. El grup, format en la seva major part per dones professionals de la informació i la comunicació, a més dels seus respectius llocs de treball, es dediquen a la defensa dels periodistes i per això realitzen campanyes de denúncia sobre desaparicions i homicidis d’informadors, actes de sensibilització sobre professionals que han hagut d’abandonar el país per preservar la seva vida i acompanyen periodistes que es desplacen a zones especialment perilloses per reforçar la seva seguretat.