25N: Contra la violencia de gènere. Fa una crida als governs a posar fi a la impunitat d’aquests crims.

La Federació Internacional de Periodistes (FIP) –a la qual pertany la FeSP– ha llançat una campanya mundial per denunciar la violència contra les dones periodistes. La FIP fa una crida als governs d’arreu del món a assumir la responsabilitat de posar fi a la impunitat enfront d’aquests crims. La campanya és una resposta al nombre sense precedent de dones periodistes amenaçades, atacades, assetjades, violades o assassinades en l’exercici de la seva professió.

«Desgraciadament, les dones periodistes corren un risc més gran que els homes enfront dels atacs, les amenaces, les intimidacions (fins i tot per Internet), la violació i l’abús. Aquestes actituds criminals poden silenciar les dones en els mitjans de comunicació. Com animem a més dones a entrar en la professió, està clar que la seva seguretat ha de ser primordial», diu la copresidenta del Consell de gènere de la FIP, Mindy Ran.

Segons les declaracions de la FIP, sis dones periodistes van morir aquest any en l’exercici de la seva professió. La neozelandesa Rebecca Davidson, assistent cap de programa de l’Arabian Radio Network en Dubaï, va morir el 8 de febrer en una col·lisió de vaixells, durant un informe, a les Seychelles.

Rahmo Abdulkadir, periodista de Ràdio Abudwaq, va rebre un tret al barri Towfiq, al nord de la capital somali de Mogadiscio, quan estava prop de casa seva. Baiu Dl., d’Urumqi Evening News, va morir el 18 d’abril, en un accident, mentre realitzava entrevistes en una obra de construcció a Urumqi, al nordoest de Xina.

Habiba Ahmed Abd Elaziz, del diari dels Emirats Àrabsi Xpress va ser assassinada el 14 d’agost amb quatre periodistes més a Egipte. Yarra Abbas, d’Al-Ikhbariyah TV, va ser assassinada el 27 de maig, mentre cobria els enfrontaments prop de la frontera amb el Líban. La periodista francesa Ghislaine Dupont, de Ràdio France Internationale (RFI ), va ser segrestada amb un dels seus col·legues i assassinada, el 2 de novembre, a la ciutat de Kidal, al nord de Mali.

«Un dia internacional, el 25 de novembre, no és suficient per lluitar contra els atacs en contra de les nostres companyes», ha dit Zuliana Lainez, membre del Consell de gènere i del Comitè Executiu de la FIP. «Estem llançant un grup de treball per garantir que es presti una atenció constant a la seguretat de les nostres col·legues arreu del món. Alertes regulars i accions de protesta es duran a terme per denunciar aquests crims. L’activisme a Twitter per al Dia Internacional per a l’Eliminació de la violència contra les dones, el 25 de novembre, és una activitat de la nostra campanya».

«Instem a les organitzacions de mitjans de comunicació que facin tot el possible per lluitar contra la violència contra les dones treballadores», diu Mounia Belafia, copresidenta del Consell de gènere de la FIP. «El respecte a la igualtat de gènere és un primer pas en aquesta direcció i s’ha d’aplicar en totes les seves activitats.»

La FIP demana als periodistes, als seus sindicats i als seus partidaris que expressin la seva preocupació, i que exigeixin la fi de la impunitat davant d’aquests atacs.

Us convidem a publicar els vostres comentaris amb el hashtag #IFJVAW.

Brussel·les, 22 de novembre de 2013