La Federació Internacional de Periodistes (FIP), la més gran organització mundial de periodistes –a la qual pertany la FeSP–, ha expressat el seu ple suport «a les accions iniciades per més de 40 grups socials per demanar al Govern espanyol que no paralitzi el concurs públic per a l’elecció dels membres del consell d’administració i la Presidència de Ràdio Televisió Espanyola (RTVE), els principals mitjans públics del país».

La FIP exigeix que el nou Executiu de Pedro Sánchez posi fi urgentment a l’anomalia democràtica que ha significat que, durant els últims 18 mesos, el principal mitjà de comunicació de l’Estat ha estat dirigit per un professional nomenat directament pel Govern del PSOE, el partit que representa el principal suport de l’actual govern d’Espanya.

La FIP defensa el concurs públic per a RTVE (aprovat pel Parlament, amb el suport de tots els partits polítics, el setembre de 2017) «perquè és una garantia d’independència contra la interferència de tota mena a la qual estan exposats els mitjans de comunicació, a totes les regions del món».

Reforçar el servei públic de radiodifusió a Espanya, a través del desenvolupament de la Llei 5/2007, és essencial per enfortir l’aliança necessària amb la qual els mitjans públics europeus han d’enfrontar-se als diversos poders que busquen afeblir la seva posició a la societat.

Com recorda la FIP, a la Carta d’ètica mundial per a periodistes (juny de 2019), «l’exercici del periodisme és incompatible amb qualsevol mena d’interferència del govern».

«En aquest sentit, confiem que les parts que conformen el nou Govern d’Espanya comprendran, amb la continuació del concurs públic a RTVE, que reforçar el pluralisme i la independència dels principals mitjans públics del país és una excel·lent manera d’enfortir la llibertat de la ciutadania i la qualitat de la democràcia mateixa», conclou la FIP.