Coincident amb l’opinió expressada per la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) en el seu comunicat del passat 14 d’agost, la Federació Internacional de Periodistes (FIP) ha condemnat les investigacions a les quals les autoritats militars nord-americanes sotmeten els informadors que cobreixen el conflicte bèl·lic a l’Afganistan.

En el seu comunicat, la FIP denuncia que els periodistes que busquen la protecció de les tropes dels Estats Units per viatjar i treballar a Afganistan poden ser sotmesos a investigació per part d’una empresa de relacions públiques contractada pel pentàgon, per comprovar si les seves informacions mostren a les forces nord-americanes «de manera positiva».

El secretari general de la FIP, Aidan White, considera que aquesta pràctica «compromet la independència dels mitjans», i elimina «qualsevol pretensió» que els militars d’aquest país estiguin disposats a «ajudar que els periodistes treballin amb llibertat (…) Això suggereix que estan més interessats en la propaganda que en la informació». La FIP assenyala que segons Estrelles i Barres, una publicació nord-americana sobre temàtica militar, els periodistes poden ser investigats per The Rendon Group, una empresa de relacions públiques que abans de la invasió de l’Iraq de 2003 va ajudar a crear el Congrés Nacional Iraquià, un grup d’oposició que més tard va ser acusat de difondre informació falsa sobre les suposades armes de destrucció massiva del règim de Sadam Hussein.

Informa la FIP que, fa dos mesos, oficials de l’Exèrcit dels Estats Units van impedir que un periodista d’aquesta publicació s’agregués amb una unitat a l’Iraq per què «va rebutjar destacar» les bones notícies que promovien els responsables militars. Per a la FIP, la recent fusió del treball de relacions públiques dels Estats Units i de l’OTAN a Kabul «ha creat una font única» d’informació i gestió de les peticions de periodistes que volen agregar-se amb les unitats militars.

Segons dades oficials, actualment hi ha 60 mitjans de premsa agregats en aquestes unitats militars a l’Afganistan. La Federació Nord-americana de Ràdio i Televisió i l’agrupació de periodistes TNG-CWA dels Estats Units, s’han unit a la FIP en aquesta condemna.