La Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) ha demanat a Turquia que respecti els Drets Humans dels seus ciutadans i que posi fi a la repressió i les detencions arbitràries de periodistes i el tancament de mitjans de comunicació. Ho ha fet amb una carta que el secretari general de la Federació, Agustín Yanel, ha enviat avui a l’ambaixador turc a Espanya, Ömer Önhon. En aquest escrit es demana que el Govern turc «desisteixi dels atacs generalitzats contra periodistes i mitjans de comunicació en tot el país».
També s’hi afirma que «l’estat d’emergència no ha de ser utilitzat com a excusa per impulsar purgues generalitzades en els mitjans de comunicació i en altres sectors de la societat. La censura dels mitjans de comunicació simplement per criticar la política del Govern és il·legal, fins i tot en un estat d’emergència». La carta conclou amb una crida a les autoritats d’aquest país «perquè respectin les convencions internacionals que protegeixen els Drets Humans, els drets sindicals i la llibertat d’expressió».
Una segona carta ha estat enviada al president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, en la qual –a més de fer les mateixes consideracions generals que en l’escrit anterior– se li demana que Espanya «adopti una posició ferma i exigeixi al president Recep Tayyin Erdogan que retri compts per les greus violacions dels Drets Humans per part del seu Govern, tals com emmordassar a la premsa». Yanel reclama a Rajoy que «el nostre país no pot romandre en silenci mentre els periodistes estan sent detinguts a dotzenes a Turquia».
Aquestes dues cartes formen part de la campanya que la Federació Internacional i l’Europea de Periodistes (FIP i FEP) –a les quals pertanyen l’SPC i la FeSP– han impulsat en solidaritat amb els companys turcs davant la feroç repressió que Erdogan ha desencadenat des del fallit cop d’estat del passat 15 de juliol. En aquesta hi participen la majoria dels sindicats que pertanyen a aquestes federacions.
Altres iniciatives que la FEP i la FIP demanen de suport als periodistes són per exemple la signatura i compartir la petició d’Amnistia Internacional “Turquia: No es poden arrabassar uns drets conquistats amb esforç”, que demana al president Erdogan que respecti els Drets Humans a Turquia. La petició esmenta la censura il·legal dels mitjans de comunicació, i també els drets dels treballadors a desafiar les seves suspensions o acomiadaments. També es pot contribuir al Fons de Solidaritat de la *FIP amb la finalitat de recolzar les sol·licituds individuals procedents de Turquia (compte bancari BE64 2100 7857 0052; Codi Swift GEBABEBB; comunicació: “Solidaritat Turquia”). Finalment, la FIP i la FEP demanen que es comparteixi a les xarxes socials i en les webs el suport a aquesta campanya, utilitzant la imatge de «el periodisme no és un crim».
D’altra banda, la FEP informa que fins al moment han estat detinguts ja 52 periodistes encara que pesen sobre diverses desenes més les ordres de la Fiscalia perquè siguin arrestats.