La Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) ha expressat la seva preocupació per la detenció a Londres de Julian Assange, cofundador de Wikileaks, i la possibilitat que sigui extradit als Estats Units, on seria jutjat per haver donat a conèixer desenes de milers de documents que eren de gran interès públic, encara que estiguessin classificats com a secrets.
El Govern equatorià ha explicat que li ha retirat la immunitat diplomàtica per l’«incompliment reiterat de les normes d’asil i de mínima convivència» que havia de respectar per romandre en l’ambaixada d’aquest país a Londres. Però l’exmagistrat Baltasar Garzón, coordinador de l’equip d’advocats d’Assange, ha afirmat que es tracta d’una decisió «arbitrària i sense consistència», perquè no és cert que hagi incomplert les mesures de protocol. A més, ha afegit, «cap norma internacional estableix que per incomplir unes normes es pugui expulsar i donar per finalitzat l’asil».
Per la seva banda, el Relator Especial per a la Llibertat d’Expressió de la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH), Edison Lanza, ha assenyalat que «la fi de l’asil per a Assange i la seva possible extradició als EUA és un desafiament per a la llibertat de premsa. Més enllà del seu rol i tota controvèrsia, la qüestió de fons el principi és que els periodistes no haurien de ser penalitzats per publicar informació d’interès públic, àdhuc si aquesta fos reservada”.
La FeSP se suma a les declaracions de Seamus Dooley, secretari general adjunt de la National Union of Journalists (NUJ), el sindicat de periodistes del Regne Unit i la República d’Irlanda, que ha manifestat que aquesta organització reconeix el vincle inherent entre la importància dels documents confidencials filtrats i el periodisme d’interès públic i que «el Regne Unit no ha d’actuar en nom de l’administració Trump en aquest cas».
Resultaria sorprenent que Julian Assange fos jutjat als Estats Units –amb la possibilitat de ser condemnat a cinc anys de presó, acusat de conspiració criminal per infiltrar-se en els sistemes informàtics del Govern nord-americà– mentre cap de les persones presumptament relacionades amb la vulneració de drets humans i altres il·legalitats que es revelen en aquesta documentació –sobre la guerra de l’Iraq, la invasió d’Afganistan i altres assumptes– ni tan sols han hagut de declarar davant la Justícia.
D’altra banda, la Junta Executiva Federal de la FeSP reclama una resposta de les federacions Internacional de Periodistes (FIP) i Europea de Periodistes (FEP), de les quals és afiliada, i se suma a les declaracions del sindicat germà Federazione Nazionale de la Stampa Italiana (FNSI), que ha sol·licitat a la FIP «una investigació independent que posi llum sobre què ha passat, per protegir la llibertat d’informació i el dret de la ciutadania a estar informada». El mateix pronunciament també l’ha fet el sindicat britànic de periodistes NUJ
La FeSP considera que la intenció del Govern de l’Equador i de l’Administració de Theresa May de desentendre’s de la sort de Julian Assange constitueix una flagrant vulneració dels seus drets fonamentals i un retrocés en la defensa de la llibertat d’expressió.