El Ministeri de Sanitat, amb la col·laboració de diverses organitzacions de periodistes –entre les quals, la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP)–, de la salut i altres professionals, ha elaborat un manual amb recomanacions per al tractament del suïcidi en els mitjans de comunicació i com poden contribuir a la seva prevenció. També han preparat un decàleg amb recomanacions sobre el que s’ha de fer o no en informar d’aquestes conductes, seguint els criteris de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i els especialistes.

L’anterior ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, va convocar diferents organitzacions per veure com es pot millorar el tractament de les conductes suïcides en els mitjans de comunicació. Es va constituir un grup de treball, que ha continuat amb el nou titular del Ministeri, Salvador Illa, integrat per la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP), la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE), Xarxa de Col·legis Professionals de Periodistes, Associació Nacional d’Informadors de Salut (ANIS), Confederació Salut Mental Espanya, Després del Suïcidi-Associació de Supervivents, Policia Nacional i Associació Internacional d’Estudis de Bombers.

A Espanya moren més de 10 persones al dia de mitjana, més del doble de les víctimes per accidents de trànsit. En 2018 la taxa va ser de 7,6 per cada 100.000 habitants, segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE), una de les més baixes d’Europa (13,9 per cada 100.000 habitants a l’any) però la primera causa de mort per motius externs, amb 3.539 defuncions a l’any. A tot el món, prop de 800.000 persones es treuen la vida cada any i moltes altres ho intenten, segons l’OMS.

Els mitjans de comunicació han optat en el passat per no informar dels suïcidis, perquè continua sent un tema tabú en la societat i per por de l’efecte contagi. Però els especialistes recomanen trencar aquest tabú, perquè dificulta la seva prevenció i afegeix sofriment als familiars i persones pròximes. El millor, segons l’OMS, és informar de manera adequada, exacta i útil per ajudar a prevenir la pèrdua de vides. «Sensibilitzar i facilitar informació sobre el suïcidi en els mitjans de comunicació, si es fa de manera adequada i segons uns principis i recomanacions internacionalment acceptats, ha demostrat ser una manera efectiva per a la prevenció de les conductes suïcides», ha indicat el Ministeri de Sanitat..

El grup de treball, després de revisar les principals recomanacions sobre aquesta matèria, ha elaborat un manual de suport als i les periodistes i un decàleg en els quals inclou, entre altres, les següents recomanacions:

• Informar sí, però amb responsabilitat
• Allunyar-se del sensacionalisme
• Cuidar el llenguatge
• Quants menys detalls, millor
• Aportar dades i testimoniatges fiables
• No simplificar una realitat complexa
• Desmentir mites i falses creences
• Alerta amb les xarxes socials!
• Informar amb un enfocament positiu
• Oferir informació d’ajuda

El manual complet es pot consultar en Aquest enllaç