El president de la Federació Europea de Periodistes (FEP), Mogens Blicher Bjerregård, defensa en el seu editorial del darrer newsletter de l’organització que «la llibertat d’expressió és un dels drets fonamentals que apreciem en una societat democràtica. Tant el poder com els ciutadans poden estar d’acord. Però, en realitat, veiem un control polític creixent sobre els nostres mitjans de comunicació, que té un impacte devastador en la llibertat mediàtica.»
En l’article es fa ressò d’una recent enquesta publicada pel Consell d’Europa la qual mostra un creixent nivell d’autocensura a tot Europa i confirma «l’efecte esgarrifós sobre els mitjans de comunicació, especialment en el periodisme d’investigació. A Turquia, l’ofensiva contra el periodisme ha provocat el tancament de 180 mitjans de comunicació i més de 170 informadors a les presons. L’Azerbaidjan està en la mateixa tendència. Entre els membres de la UE, Polònia ha introduït lleis de mitjans draconianes amb l’objectiu de silenciar els mitjans crítics. Les lleis de vigilància al Regne Unit s’utilitzen per interferir amb el treball dels periodistes. A Luxemburg, els periodistes i les seves fonts van ser processats per defensar l’interès públic en el cas LuxLeaks. Els mitjans de comunicació i la política estan en conflicte.»
«Per això, hem pres una iniciativa per centrar aquest conflicte a Europa. Juntament amb els nostres afiliats locals, el Consell d’Europa, el Centre Europeu de la Premsa i la Llibertat dels mitjans de comunicació, el Centre de Periodisme Nordic i l’Institut de Premsa Internacional, estem planejant una gran conferència del 15 al 16 de febrer a Gdansk, on parlarem d’aquest conflicte a Europa i identificar els possibles camins per superar-ho.»
La conferència tindrà lloc a la seu simbòlica del Centre Europeu de Solidaritat, on va haver-hir una onada de moviment democràtic i sindical als anys 80. Ara «necessitem una altra nova onada per donar suport a la llibertat d’informació i crear un entorn on el pluralisme i la independència dels mitjans de comunicació puguin existir a tot Europa.»
D’altra banda, Ricardo Gutierrez, secretari general de la FEP, juntament amb Tom Gibson, del Comitè per a la Protecció dels Periodistes (CPJ), es reunirà el pròxim 16 d’octubre amb els ambaixadors del Consell d’Europa (CoE) per discutir el seguiment dels casos de violacions dels mitjans de comunicació presentats a la plataforma del CoE per promoure la protecció del periodisme i la seguretat dels periodistes. La reunió serà la primera de la seva classe que donarà l’oportunitat de pressionar més als estats membres i les autoritats nacionals per respectar els drets dels periodistes.
Cal recordar que la darrera denúncia que la FEP ha presentat davant el Consell d’Europa es refereix a l’assetjament contra alguns mitjans de comunicació en relació a la convocatòria de referèndum a Catalunya per a l’1 d’Octubre.