El president de l’SPC, Francesc Ràfols, va destacar ahir en una entrevista a Ràdio Premià, la gravíssima precarietat laboral i el descrèdit social de la professió com els principals problemes que pateix el periodisme a Catalunya i Espanya. El periodista Francesc Triola va interviuar Ràfols en aquesta emissora municipal pública de la localitat maresmenca en una conversa per repassar l’estat de la professió en aquests moments enmig de la crisi sanitària. El president de l’SPC es va referir «al continu procés de degradació» del sistema informatiu atribuint la responsabilitat d’aquesta situació «als interessos polítics, empresarials i econòmics dels propietaris dels mitjans de comunicació, sense defugir la que també podem tenir els i les professionals del periodisme».

També va destacar «la desprotecció social d’àmplies capes de la professió periodística, en especial dels i les periodistes a la peça freelance, que són el col·lectiu que més ha patit els efectes de la crisi per la pandèmia» i que també ja va ser el més perjudicat en la crisi econòmica de 2008 de la qual el sector de la informació encara no s’havia recuperat quan va esclatar el coronavirus. Va insistir en la necessitat d’incloure aquest col·lectiu en el Règim General de la Seguretat Social i que les tarifes per les seves feines siguin negociades en els convenis laborals.

Ràfols va descartar l’autoregulació com una via per resoldre els problemes de credibilitat del periodisme preguntant-se que «qui som els periodistes per regular el dret a la informació quan la informació no pertany ni als periodistes, ni als mitjans ni als polítics sinó a la ciutadania». Va recordar que en el cas de la sanitat o l’educació, la regulació d’aquests drets fonamentals ho ha fet el poder legislatiu i no els metges o els mestres, que han de ser escoltats quan es fan les lleis però que aquestes són redactades als parlaments que correspon.

L’entrevista es pot escoltar íntegra en aquest enllaç