La incertesa al voltant de la formació del nou govern català es reflecteix en la situació que viuen les empreses de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (CCRTV). Com que la passada legislatura no es va canviar la Llei de la Corporació que, calcant l’Estatuto de RTVE de 1980 atorga al govern la competència de nomenar el director general i deixa a l’oposició el peixet d’enviar al consell d’administració representants seus en un òrgan sense gairebé competències, ara, tant TV3 com Catalunya Ràdio i altres empreses, estan pendents del resultat final del color del govern per saber “a qui pertanyeran”. Tot això per ser clars i sense embuts, malgrat les parafernàlies verbals sobre la independència dels mitjans, etc., que fins i tot el PP escriu en el seu programa electoral.

I no sols això: ens consta que en les negociacions entre partits per formar govern, la CCRTV és una de les àrees més cobejades, com si es tractés d’un departament més del govern. La qual cosa ens fa dubtar legítimament de la voluntat dels representants de la sobirania popular de ser conseqüents amb les propostes d’independència, neutralitat i servei públic de veritat que correspon als mitjans de comunicació dependents de la Generalitat. Si s’està pel consens, perquè la CCRTV respongui sobre tot als interessos de la societat i s’assembli una mica al paper que juga la BBC al regne Unit, les converses sobre la Corporació s’haurien de fer en el marc d’uns acords parlamentaris, i no en les negociacions per formar govern.

Mentrestant, i fruit de la politització i partidització d’origen, i d’haver desaprofitat fa dos anys (quan el cessament de Miquel Puig com a director general) l’oportunitat de canviar-ho, a TV3 i a Catalunya Ràdio es viu en una paralitzadora provisionalitat, que afecta projectes tan ambiciosos com el canal 3/24. Provisionalitat que en uns mitjans independents no hauria d’existir, i que evidencia el problema de fons dels mitjans públics, fins i tot si es tracta, com en aquest cas, dels menys degradats i dependents dels que hi ha al conjunt d’Espanya.