La vaga convocada per als dies 26 i 27 de desembre al diari El País va ser secundada pel 90% de la plantilla, segons ha informat el seu comitè d’empresa. El divendres 26, Prisa va posar al carrer una sola edició estatal sense quadernet d’informació local, amb la major part de les notícies de Nacional i Economia sense signatura i amb la graelles de programes de televisió simplificades. Aquesta minvada edició, com la del dissabte 27, va ser realitzada per personal dels comandaments intermotjos, que van acudir a la feina responent a les pressions de la presidència de l’empresa. A la redacció de Madrid van anar a treballar unes 80 persones, cinquanta de les quals són comandaments intermitjos i directius, i les altres 30 empleats amb contractes temporals.
La determinació d’anar a la vaga es va votar el dia 23 de desembre i es va adoptar amb el suport de 420 vots a favor, 82 en contra i 14 en blanc, d’un total de 516 sufragis emesos. El País compta amb una plantilla de 850 treballadors fixos. L’ambient entre la redacció i la direcció és molt tibant, i els treballadors van demanar que no es comprés el diari durant els dos dies de la vaga.
El director del rotatiu, Javier Moreno, no va ocultar al matí del divendres 26 als redactors que no van secundar la vaga la seva preocupació per la deterioració de les relacions laborals i va confessar que espera una «onada de conflictes» per als quals va assegurar «estar “preparats», segons informa el digital Diario Crítico. Els treballadors sospiten que la direcció de l’empresa en el fons està interessada en aquests conflictes per rendibilitzar-los i justificar així futures accions empresarials. A última hora de la tarda del divendres 26, molts mòbils van rebre aquest missatge: «Els treballador@s de El País estem en vaga, no per diners, sinó per una causa justa. Sisplau, els dies 27 i 28 no compris el diari ni obris la web. Passa-ho».
S’estudia demandar El País
D’altra banda, encara que des de Prisa es pretén minimitzar els efectes de la vaga realitzada pels seus treballadors els 26 i 27 de desembre, l’impacte de la mobilització dels seus treballadors és innegable. Excepte els comandaments, la totalitat dels treballadors van respondre a la convocatòria, l’empresa va haver de recórrer a una impremta aliena, a Burgos, per treure la seva edició reduïda, i el repartiment es va haver de fer amb escorta policial.
«Aquest va ser l’espectacle vergonyòs que ha ofert un mitjà que presumeix de progressia i això no deixarà d’influir en els seus lectors» ha manifestat el secretari d’Organització de la FeSP, Dardo Gómez. Malgrat la normalitat que, segons la direcció de l’empresa ha presidit les dues jornades, el dissabte 27 va sortir al carrer una edició de només 44 pàgines i no va haver-hi notícies signades, ni quadernets d’informació local i només amb la programació de les televisions generalistes. Això també ho han advertit els seus lectors.
«Per a més afront al prestigi guanyat per El País en altres temps, quan un grup de més de 50 treballadors es va plantar davant les furgonetes de repartiment que sortien de la impremta de Burgos, va anar-hi la policia que els va dispersar». Aquesta pràctica poc neta de contractació d’agents externs per trencar una vaga, entronca amb la més rància actitud patronal del segle passat i podria vulnerar els drets dels treballadors.
El comitè d’empresa està elaborant un comunicat en el qual explicarà el sabotatge realitzat des de l’adreça i no descarten la presentació d’una demanda per vulneració del dret de vaga. El motiu de la vaga és la sortida de 57 empleats del departament de publicitat del diari per a incorporar-se a l’empresa externa Box News Publicidad.
Pitjor conveni
Malgrat que Prisa assegura que aquests gaudiran de les mateixes condicions que tenien a El País, el comitè considera que això serà mentre duri l’actual conveni. Un cop aquest expiri, aquest 2009, temen que Box News en firmi un de nou amb pitjors condicions. A més, l’externalització de l’àrea de publicitat inquieta els treballadors, ja que es podria fer el mateix amb àrees com administració i producció, la qual cosa seria el principi del desmantellament del diari.