L’assemblea del Sindicat de Periodistes de les Illes Balears (SPIB), reunida a Palma el 2 de juliol de 2010, fa una crida a la societat en general i a totes les forces polítiques perquè se sumin a la defensa decidida dels mitjans de comunicació públics com a garantia d’un dret fonamental de la ciutadania i un dels principals elements de la democràcia: la informació lliure, plural i rigorosa.

Amb el mateix objectiu, els professionals afiliats a l’SPIB denuncien la irresponsabilitat de tots els grups polítics amb representació al Parlament balear per eludir la seva obligació de garantir que tots els treballadors de la Ràdio i Televisió de les Illes Balears, IB3, desenvolupin la seva feina en condicions dignes i lliures. Incomplint la seva promesa electoral, PSIB i Bloc han ajornat sense cap justificació la internalització dels serveis informatius d’IB3, amb la qual cosa afavoreixen la degradació de les condicions de feina a la concessionària SBT en detriment dels treballadors i dels usuaris de la ràdio i la televisió pública autonòmica. Els acomiadaments s’han succeït i l’adjudicatari, SBT, que pren els treballadors com a hostatges en la seva lluita amb IB3, fa servir recursos públics en benefici de negocis privats.

Així mateix, l’SPIB reclama a tots els grups parlamentaris que deixin de banda els seus interessos particulars i vetllin de veritat per la bona gestió dels recursos públics a la ràdio i televisió autonòmica. Per això, insten les forces polítiques a impulsar definitivament una llei d’IB3 que garanteixi la internalització de, com a mínim, els serveis informatius.

L’assemblea també lamenta que tant IB3 com la Ràdio i Televisió de Mallorca no tinguin encara convenis col•lectius, eines essencials per a la garantia dels drets laborals dels qui tenen assignada una tasca social tan rellevant com és materialitzar el dret a la informació.

Finalment, l’SPIB exigeix al PP i UM que deixin d’amenaçar amb la liquidació de la Ràdio i Televisió de Mallorca, on treballen més d’un centenar de professionals, i reclama de la resta de grups polítics del Consell de Mallorca una defensa més decidida de la continuïtat d’aquest mitjà públic.

Palma, 2 de juliol de 2010