Des del darrer Fil Directe, Amnistia Internacional ens ha donat a conèixer la situació de persecució de diversos periodistes a Iugoslàvia, Tunis, Mèxic, Pakistan, Egipte i Sudan. En el cas de Iugoslàvia es tracta de professionals que són perseguits pel règim de Milosevic. L’SPC respon a la crida d’Amnistia Internacional i participa de les accions que aquesta organitza i recomana habitualment com és la tramesa de cartes a les més altes autoritats de l’Estat.
La preocupació d’AI s’ha centrat bàsicament en els periodistes Miodrag Perovic i Nebojsa Redic que van haver de passar a la clandestinitat a causa de la persecució de la policia sèrbia. El cas de Slavsko Euruvija és més greu ja que aquest periodista, força crític amb el govern iugoslau, va ser assassinat a la porta de casa seva l’11 d’abril.
Tunis, Egipte, Pakistan, Mèxic…
El periodista Taoufik Ben Brik, membre del Consell Nacional per a les Llibertats a Tunis ha estat agredit per desconeguts i arrestat per la policia en diverses ocasions pels seus articles publicats a França i Suïssa sobre el deteriorament de la situació dels drets humans en aquest país. Conjuntament amb Ben Brik també han tingut força problemes altres activistes dels drets humans.
A Egipte, el periodista Abd al Mum’im Gamal va ser detingut hores després d’haver estat absolt pel Tribunal Suprem Militar tot i que el fiscal va demanar la pena de mort. Al Mum’im Gamal forma part del grup conegut com “els retornats d’Albània” als quals s’acusa de pertànyer al grup integrista islàmic Al Gihad. A Sudan, els periodistes Mohamed Abdel Seed, Maha Hassan Ali i Abdelgadir Hafiz van ser detinguts el mes d’abril per agents dels serveis de seguretat sense que les autoritats del país hagin revelat el motiu d’aquesta acció. Amnistia Internacional sospita d’una detenció per motius polítics i que siguin sotmesos a tortures i maltractaments.
A Mèxic, la periodista Carina Ochoa i la resta de periodistes de la revista La Guillotina reben sovint amenaces que, segons AI, poden ser de les autoritats mexicanes mateix. Aquesta publicació ha informat sovint sobre el conflicte de Chiapas i sobre l’EZLN. Amnistia Internacional informa que des de l’arribada de Zedillo al poder han crescut força les denuncies per amenaces i “breus desaparicions” de periodistes.
Finalment, AI ha informat de les detencions arbitràries de periodistes a Pakistan, com la que ha patit Najam Sethi, director del setmanari The Friday Times.