La Unió de Periodistes Valencians (UPV) ha decidit guardonar amb el Premi Llibertat d’Expressió 2016 la direcció de la televisió pública polonesa que va dimitir en bloc arran de la reforma legislativa del Govern ultraconservador d’aquest país que augmenta el control dels mitjans per part de l’Executiu i abona el terreny per la manipulació informativa sistemàtica. Segons la nova llei, a partir d’ara és el govern qui nomena els consells de direcció dels mitjans públics que fins ara d’escollien a través d’un concurs públic.

La reforma legislativa a Polònia en relació als mitjans públics ha estat denunciada per les principals organitzacions internacionals de periodistes. La Federació Europea de Periodistes (FEP) i la Federació Internacional de Periodistes (FIP) –a les quals pertany l’SPC a través de la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP)– han denunciat la situació que pateix la televisió pública polonesa i el mes de gener passat van convocar protestes davant l’ambaixada d’aquest país a Brussel·les per reclamar la retirada de la llei.

El comissionat pels drets humans del Consell d’Europa, Nils Muižnieks, va expressar fa unes setmanes, després d’una visita de quatre dies a Polònia, la preocupació d’aquesta institució per la involució en matèria de mitjans públics que pateix aquest país.