Com en totes les cites electorals, l’SPC planteja a les diferents candidatures els problemes dels professionals de la informació i del sector de la comunicació. Per posar-hi remei i contribuir així a garantir el dret constitucional a una informació lliure, veraç i rigorosa. Davant les passades eleccions municipals vam tornar-hi, i vam recordar als candidats, als grups polítics i a les entitats municipalistes una proposta del sindicat feta anys enrera i que es pot veure en aquest enllaç:

El recordatori el trobem oportú en el moment que s’han de constituir els consistoris, i volem posar l’èmfasi en la responsabilitat dels equips municipals de garantir uns mitjans de comunicació públics plurals i independents, amb relacions laborals correctes i amb drets professionals per als seus treballadors.

El nou mapa municipal aportarà novetats en alguns ajuntaments de grans ciutats, com són Barcelona, Badalona i l’Hospitalet de Llobregat. En la primera, el gran tema pendent és la internalització de la programació, a la que van donar suport Barcelona en Comú i les CUP. Serà hora ara d’avançar cap aquest objectiu, que ha de garantir una estabilitat laboral més gran dels treballadors i una programació menys depenent dels beneficis d’una productora i més del servei públic que ha d’oferir. D’altra banda, també a Barcelona, el nou equip de govern, d’acord amb els seus compromisos, hauria de protegir la tasca de les ràdios i televisions comunitàries, per tal que aquests mitjans es puguin desenvolupar en igualtat de condicions amb altres operadors públics i privats.

A Badalona, on el regnat de l’alcalde García Albiol havia paralitzat tot el procés de renovació de la direcció de Badalona Comunicació, s’obren ara unes bones perspectives d’assegurar uns mitjans de comunicació al servei de la ciutadania i no de l’equip de govern municipal. Però cal garantir una línia d’actuació basada en el consens, polític i social, i no pas una tutela política de sentit invers a l’anterior.

I a l’Hospitalet de Llobregat, on després de tancar la TV es va implementar un model multimèdia amb redacció única, hi ha també pendent un nomenament de director de mitjans que es va paralitzar abans de les eleccions, i que cal desbloquejar per no restar en la interinitat crònica. Aquí, com a Badalona, és de desitjar que es garanteixin majories qualificades als plens a l’hora d’elegir els directors dels mitjans, que assegurin decisions per consens o àmpliament majoritàries i ajudin per tant a l’objectiu de la independència i la competència com a criteris preferents. I en àmbits supramunicipals, com la Diputació de Barcelona, i al marge dels acords polítics per a la seva governança, cal assegurar també el consens per oferir a la població una informació plural i neutral, com correspon a la deontologia professional.

A altres poblacions, com Gavà, Blanes o Cambrils, els nous equips municipals poden revertir decisions de tancament de mitjans preses anteriorment i retornar als ciutadans el seu dret a una informació pública i de proximitat, que és una contribució a la salut democràtica de la societat. Ara mateix hem assistit a la reobertura de l’RTV grega, i aviat esperem veure el mateix al País Valencià, amb el retorn de Canal 9 i de Ràdio 9. I és que sense mitjans públics no hi ha democràcia.

Barcelona, 12 de juny de 2015.