Els periodistes que fan informació judicial denuncien el deteriorament de les condicions amb què han de treballar als jutjats

El Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació mostra el seu suport als professionals de la informació que cobreixen la informació de successos i de justícia davant la queixa que han fet pública sobre el deteriorament de les condicions amb què han de desenvolupar la seva feina en els jutjats. En una carta firmada per tots ells i enviada fa uns dies al president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) s’afirma que aquesta situació «amenaça un dret fonamental: el de rebre i comunicar informació veraç». Aquests informadors ho atribueixen «a l’erràtic funcionament del departament de premsa des que la seva titular està de baixa per maternitat» i per les dificultats que la seva substituta els està provocant.»

Els professionals es queixen que la informació que es facilita «és insuficient» o «arriba tard» per les necessitats dels mitjans. També protesten per la situació a la Ciutat de la Justícia que per als periodistes de tribunals, «s’ha convertit en una petita ciutat policial i incòmoda» on l’accés a la sala de premsa s’ha convertit en un procés mancat de tota fluïdesa.

El sindicat mostra també la seva preocupació per l’acord adoptat el 15 de gener passat pel TSJC pel qual s’aproven un seguit de mesures per dificultar la tasca dels informadors en l’àmbit judicial. Per a l’SPC aquesta situació és totalment inadmissible i considera que provoca una greu vulneració del dret a la informació de la ciutadania, reconegut a l’article 20 de la Constitució i a l’article 52 de l’Estatut de Catalunya. Reclamem als responsables d’aquest organisme que modifiquin amb la màxima celeritat la seva política informativa i que prenguin les mesures necessàries perquè el departament de premsa del TSJC serveixi per facilitar la feina dels treballadors de la informació.

En aquest sentit, l’SPC s’ofereix per col·laborar amb totes les parts implicades per tal de trobar una solució adient a totes les necessitats. Si bé és cert que les persones que es veuen afectades per afers judicials tenen els drets que els reconeix la legislació vigent, el dret a la informació de la ciutadania és un dels fonamentals en tota societat democràtica.

Aquest afer demostra un cop més la inajornable necessitat de regular el dret a la informació de la ciutadania en la línia de com ho està en molts altres països d’arreu del món. Per això des del sindicat instem un cop més a què el Parlament de Catalunya iniciï com més aviat millor el desenvolupament legislatiu de l’article 52 de l’Estatut com, a banda de ser la seva obligació, s’hi han compromès bona part dels grups que formen part de la cambra catalana. Igualment considerem que el Congrés dels Diputats hauria de fer el mateix en l’àmbit estatal.

No a les restriccions informatives a la Ciutat de la Justícia

Barcelona, 20 de gener de 2014