El Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC) lamenta profundament el to d’alguns editorials i articles d’anàlisi de determinada premsa, sobretot d’àmbit estatal, que amb motiu del criminal atemptat d’ahir a La Rambla de Barcelona introdueixen elements de polèmica política just quan més falta fa la unitat de la societat i de les forces polítiques i de les institucions.

Amb el possible argument que es tracta de valoracions des de l’àmbit de l’opinió, s’introdueixen factors de valoració que ni les forces polítiques més enfrontades han plantejat en aquests moments de dolor ciutadà i de necessitat de màxima unitat i coordinació de les institucions i de les forces de seguretat.

Però opinem que també és un criteri deontològic que no és funció dels mitjans atiar la controvèrsia política en moments dramàtics com l’actual, i que reclamem de tothom altura de mires i voluntat d’unitat per fer front a amenaces que estan per sobre del debat polític o ideològic.

Per això reclamem contenció als responsables editorials d’aquests mitjans, i que es concentrin en la informació veraç i rigorosa que es mereix la ciutadania, que ja és prou adulta per treure conclusions pròpies sobre com l’atemptat criminal d’ahir pot influir en la vida política catalana.

De la mateixa manera demanem als mitjans que evitin la publicació d’imatges que no respectin els criteris deontològics i que poden caure en el sensacionalisme i en la captació d’audiència com a primer criteri.

Barcelona, 18 d’agost de 2017