El Tribunal Suprem ha dictaminat que és il·lícit continuar aplicant als treballadors de Catalunya Ràdio la Reducció per l’Acord de Viabilitat (RAV). Segons la sentencia, el RAV no es pot aplicar més enllà de l’1 de gener de 2013 i especifica que s’ha de retornar als treballadors les quantitats deduïdes de les nòmines a partir d’aquesta data. D’aquesta manera, el Tribunal dóna la raó al comitè d’empresa de l’emissora que havia interposat una reclamació.

El RAV és el nom que es va posar a la reducció del 5% del sou pactada en conveni per al 2011 i 2012, mesura que va ser acceptada en referèndum pels treballadors durant aquest període però que la direcció continua aplicant, a falta d’un nou conveni.

El Tribunal Suprem considera que, a partir de l’1 de gener del 2013, s’hauria d’haver deixat d’aplicar la retallada. A més, la sentència és ferma i la direcció de la CCMA no pot interposar-hi cap recurs en contra. Els treballadors de Catalunya Ràdio també tenen dret a percebre el 10% d’interès anual en concepte d’interès moratori, tal com estableix l’Estatut dels Treballadors.

En el cas de TV3, el Comitè d’empresa va presentar demanda davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Com que el cas reclamat per Catalunya Ràdio es va perdre a l’Audiència Nacional, els advocats del Comitè de TV3 van optar davant el TSJC pel “desistiment amb reserva d’acció” a l’espera del resultat del recurs del Comitè de Catalunya Ràdio al Tribunal Suprem.

Amb la sentència del Suprem, el comitè d’empresa de TV3 ja pot reprendre l’acció al TSJC. També demanaran una reunió urgent amb la direcció sobre l’aplicació d’aquesta sentència, ja que d’uns fets que afecten tant els treballadors de Catalunya Ràdio com els de TVC.