El Govern espanyol ha eludit el mandat del Congrés dels Diputats i només la Generalitat catalana i l’Ajuntament de Barcelona han estat presents amb les autoritats franceses a l’acte d’homenatge celebrat el 16 de juny a París al fotògraf Francesc Boix. L’acte es va celebrar al cementiri parisenc de Père Lachaise i va estar organitzat per l’alcaldessa de la capital francesa, Anne Hidalgo, després de llargs anys de treball de la Amicale de Mauthausen de París.

Les restes mortals de Francesc Boix descansaran per sempre en aquest lloc al costat de celebritats com Molière, Georges Bizet, Frédéric Chopin, Oscar Wilde, Jim Morrison o Édith Piaf. Francesc Boix va passar a la història per haver liderat en el camp de concentració de Mauthausen, en el qual va estar presoner més de quatre anys, el robatori de les fotografies que provaven els crims comesos pels SS alemanys. Boix, de fet, va ser l’únic espanyol que va declarar en els Judicis de Núremberg en els quals es va jutjar als principals capitostos del III Reich.

Tal com informa eldiario.es, el Govern espanyol ha incomplert el mandat que li va donar fa dues setmanes el Congrés dels Diputats d’enviar una delegació oficial a l’homenatge al fotògraf de Mauthausen tot i que el president espanyol, Mariano Rajoy, era a París. L’1 de juny, a proposta de Ciutadans, tots els grups parlamentaris representats a la Comissió de Cultura, inclòs el PP, van instar a l’Executiu amb una proposició no de llei –no vinculant– a participar en l’acte i rendir tribut als espanyols que van ser internats en els camps de concentració nazis.