1 i el 3 de Maig, Dia Internacional del Treball i Dia Mundial de la Llibertat de Premsa

L’SPC i la FesP denunciem la precarietat que pateixen els i les professionals de la informació i reclamem la ràpida implementació del Reglament Europeu sobre la Llibertat dels Mitjans

La commemoració d’aquest 1 de Maig –Dia Internacional del Treball– i 3 de Maig –Dia Mundial de la Llibertat de Premsa– arriben quan s’està realitzant la incorporació de la Intel·ligència Artificial al treball en el periodisme. El Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC) i la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) denunciem la perversa utilització que diferents empreses estan fent d’aquesta eina tecnològica: en comptes d’aprofitar-la per a millorar els seus productes informatius, l’empra per abaratir els costos laborals, amb el que danyen la qualitat dels seus mitjans.

La UNESCO, en un document titulat Informar en un món desafiador: L’impacte de la intel·ligència artificial en la llibertat de premsa i els mitjans de comunicació, indica que «els mitjans han d’assegurar que la IA no posa en perill les seves bones pràctiques ni la confiança de l’audiència». Destaca les oportunitats que suposa l’ús de la IA, però també adverteix dels riscos, entre ells «el perill de l’homogeneïtzació del panorama mediàtic mundial». L’SPC i la FeSP demanem una regulació que estableixi com ha d’utilitzar la IA en l’àmbit periodístic, perquè protegeixi la qualitat de la informació i dels mitjans i eviti que serveixi per a degradar encara més les condicions de treball dels i les professionals.

L’SPC i la FeSP commemorem de manera conjunta l’1 i el 3 de Maig perquè considerem que aquestes dates són les dues cares d’una mateixa moneda. Sense condicions laborals justes i dignes per als i les professionals de la informació és impossible oferir a la ciutadania una informació veraç, plural i de qualitat,un dret constitucional i humà que no es compleix com correspondria. Constatem també que la precarietat laboral en el periodisme ha continuat empitjorant en els últims anys. Encara que el Fons Monetari Internacional (FMI) i altres organitzacions situen l’economia espanyola al capdavant d’Europa en creixement, moltes empreses periodístiques tenen condicions salarials i professionals molt precàries, no compleixen la legislació sobre el control horari, efectuen acomiadaments injustificats, utilitzen a estudiants en pràctiques i de màsters com a mà d’obra barata o gratuïta i tenen a professionals com a falsos autònoms.

Un any més, cal denunciar que el col·lectiu més castigat en el periodisme és el dels i les periodistes a la peça i freelance, integrats en gran part per dones, que no disposen d’una cobertura social digna i equiparable a la resta de professionals de la informació. És necessària la seva incorporació al règim general de la Seguretat Social amb mecanismes que ja s’apliquen en molts països europeus. El Govern i el Congrés dels Diputats han de posar fi ja a aquesta infàmia laboral.

El Dia Mundial de la Llibertat de Premsa arriba en un moment en què cada vegada està més amenaçada a tot el món, sense que Espanya sigui una excepció a la Unió Europea. Per això, l’SPC i la FeSP instem al Govern espanyol a agilitar i ser ambiciós en la implementació de totes les mesures que estableix el Reglament Europeu sobre la Llibertat dels Mitjans de comunicació per a aprofitar al màxim l’oportunitat que ofereix aquesta normativa per a protegir a les i els periodistes i les seves fonts, la transparència en la propietat dels mitjans, la independència editorial i el pluralisme. Així es garantirà el dret de la ciutadania a rebre informació lliure i plural, un dret essencial en democràcia que l’Estat està obligat a fer que es compleixi ja protegir.

El Sindicat de Periodistes de Catalunya i la Federació de Sindicats de Periodistes donem suport a les diferents manifestacions i mobilitzacions convocades pel Dia Internacional del Treball i el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa i convida els i les professionals de la informació a participar-hi. La Federació Internacional de Periodistes (FIP) –l’organització internacional més important de periodistes, a la qual pertany l’SPC a través de la FeSP– realitzarà un acte a Brussel·les centrat en Síria, Palestina i Iemen i publicarà en la seva pàgina web (www.ifj.org) els actes que es duran a terme a tot el món amb motiu del 3 de Maig.

A Barcelona, l’SPC participarà l’1 de Maig a la manifestació sindical, que començarà a les 11.30 a la plaça d’Urquinaona. Convidem els i les professionals de la informació a sumar-s’hi, per a la qual cosa faríem la cita prèvia a la porta de la seu del sindicat, al carrer de Llúria,5, a tocar de la plaça Urquinaona, a partir de les 11.15 hores.