En una clara demostració de les intencions de CiU quan va contrareformar la Llei de la CCMA, aquest 31 de gener el Consell de la Corporació, corretja de transmissió del Govern, ha acabat amb els convenis col·lectius de TV3 i de Catalunya Ràdio, que eren el resultat d’una experiència de negociacions adequades a la realitat d’aquests mitjans i un exemple de condicions salarials i laborals dignes, en un sector desregulat i on impera la llei de la jungla.

La direcció de la CCMA, se suposa que d’acord amb el Govern i el seu àmbit de Comunicació, que continua sent el del pacte CiU-PP de la passada legislatura, es prepara ara a retallar els sous dels treballadors de TV3 i de CR a través d’un procediment de modificació substancial de condicions de treball (art. 41 de l’Estatut dels Treballadors), que per la reforma laboral votada també pel PP i CiU ara permet rebaixar unilateralment els salaris. Per no trobar-se amb una reacció massa virulenta, i tot i que vol adscriure les plantilles a un conveni estatal de producció audiovisual, que és de mínims, ha dit que mantindria les condicions dels convenis de la CCMA un altre mes, el període en què pensa dur a terme la retallada salarial, que finalment va fixar en un 13% i un 10% respectivament per a cada mitjà, i abandonant la proposta provocadora, que buscava només la negativa dels treballadors, inspirada en les taules salarials del personal estatutari de l’ICS.

És del tot inaudit que CiU, embarcada en el procés sobiranista, es dediqui a soscavar les bases del que considera una estructura d’Estat i a desmotivar els seus treballadors, ja prou retallats des de fa tres anys, quan des del Parlament anuncia que aquest 2014 no hi haurà més retallades de sous al sector públic.

Però CiU ha pogut fer això, amb l’opinió contrària de la majoria de l’oposició, com es va veure en la darrera comissió de control, gràcies a la contrareforma de la Llei de la CCMA que va consumar amb el PP, que va acabar amb el pluralisme polític i social al Consell de la CCMA i que ara amenaça amb consolidar amb una falsa iniciativa de reforma de la Llei que consolida el presidencialisme del Consell i manté la majoria simple per al nomenament per part del Parlament dels seus membres i del President.

Cal tornar a la Llei del 2007 i retornar a la majoria qualificada (per exemple els 2/3) per garantir el consens entre els grups parlamentaris i afavorir el nomenament de professionals qualificats i no de corretges de transmissió dels partits per al Consell de la Corporació. Així s’haguessin pogut aturar les decisions autoritàries com el lliurament a la competència de la cartera de clients de la gestió dels espots publicitaris o la imposició de la figura del corresponsal únic a París i altres ciutats.

Per tot plegat, l’SPC deplora aquest atac del Govern a l’estabilitat laboral dels mitjans de la CCMA i dóna tot el suport a la resistència i a les mobilitzacions dels seus treballadors, que defensen dia a dia el patrimoni i la funció de TV3 i de CR contra una direcció encaparrada a preveure externalitzacions i a reduir els drets laborals i salarials dels seus treballadors. Amb aquesta presidència, la CCMA no podrà complir les missions de servei públic que li encomana el Parlament.

Barcelona, 3 de febrer de 2014