El 16 de desembre passat vuit periodistes tarragonins estaven citats pel jutjat de pau de Calafell a un acte de conciliació prèvia a la interposició d’una querella criminal presentada pel coordinador d’àrees de l’Ajuntament de Calafell, Manuel Romero Catalán, en considerar que les informacions elaborades pels periodistes suposen unes injúries greus i un dany moral. La querella podria afectar també unes altres vuit persones entre veïns, polítics i sindicalistes que van denunciar l’actuació d’aquest càrrec municipal.

L’SPC considera que aquesta actitud per part del gerent de Calafell és un atemptat al Dret a la Informació i creu que és absolutament incomprensible que persones que tenen una responsabilitat en una administració pública siguin capaces d’ignorar els drets fonamentals a la llibertat d’expressió i de la informació reconeguts en l’article 20 de la Constitució Espanyola. El dret a informar es converteix, en una funció social, com un deure al servei del dret de la ciutadania a ser informada. Els periodistes citats per la justícia s’han limitat a informar, a exercir la seva obligació professional d’obtenir, elaborar i difondre informacions d’actualitat i rellevància pública d’uns fets en els quals el gerent de Calafell n’era un dels protagonistes públics. A més a més el querellant és permet sol·licitar una indemnització de 6.000 euros per injuries a cadascuna de les setze persones demandades, entre les quals figuren els vuit periodistes, algun d’ells, a més, sense cap relació amb les informacions escrites.

El Sindicat de Periodistes de Catalunya dóna el seu màxim suport als informadors denunciats i reitera la seva voluntat d’oposar-se a qualsevol intent que des d’organismes o terceres persones a títol individual posin en qüestió el dret a la informació i la tasca dels professionals que exerceixen el deure d’informar la ciutadania.