El Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC) ha elaborat un informe sobre les diferents normatives que hi ha a Europa sobre dret a la informació i que es pot consultar a la nostra pàgina web. Aquest estudi és resultat del compromís assolit pel sindicat davant el Govern català amb vistes al desenvolupament legislatiu de l’article 52 de l’Estatut. El passat mes de juny, el Parlament de Catalunya va aprovar a instàncies del grup d’ICV-EUiA una moció que instava el Govern a desenvolupar aquest article que és el que estableix les obligacions dels poders públics per garantir el dret a la informació de la ciutadania.

L’SPC es va interessar davant l’Executiu per les gestions que pensava endegar per dur-ho a terme. En l’entrevista que a aquest efecte van tenir ara fa uns mesos els representants del sindicat –el president, Ramon Espuny, i el secretari d’Acció Interna, Francesc Ràfols– amb els del Govern –el conseller de la Presidència, Francesc Homs, i el secretari de Comunicació, Josep Martí– el conseller va afirmar que el Govern compliria el mandat del Parlament. De la conversa va sorgir el compromís del sindicat a posar a disposició del Govern la informació que tenia sobre les experiències en altres països. L’SPC ha aprofitat l’ocasió per actualitzar-la i ha elaborat aquest informe, més ampli, que ja ha facilitat al Govern i que a partir d’ara difondrà entre l’afiliació, el conjunt de la professió i els sectors interessats en aquesta qüestió.

En aquest sentit, el sindicat confia que les experiències aportades ajudin a redactar una llei que s’ajusti al màxim a les exigències actuals de la societat en matèria de dret a la informació. L’SPC demana també que el procés d’elaboració de la norma es faci amb el màxim de participació ciutadana.