Els sindicats de periodistes holandesos informen que els periodistes independents Britt van Uem i Ruud Rogier han guanyat la seva demanda salarial contra el grup editorial DPG Media (anteriorment De Persgroep). El jutge va dictaminar que les tarifes que havien rebut per un treball, –13 cèntims per paraula i 42 euros per foto–, no són justes i ha determinat augmentar-les en un 50% –21 cèntims per paraula i 65 euros per foto–, que l’editora haurà d’abonar a aquests dos freelancers per una feina feta el 2018.

El sindicat Associació Holandesa de Periodistes (NVJ), amb el suport de l’Associació Holandesa de Fotoperiodistes (NVF) han impulsat la demanda. L’NVJ ha avançat que, d’acord amb aquesta sentència, entrarà en converses amb totes les organitzacions de mitjans per aconseguir millors tarifes per a tots els treballadors independents (terme amb què a molts països s’identifica el col·lectiu de periodistes a la peça i freelances).

Encara que les tarifes establertes pel tribunal pel que fa a la NVJ / NVF són un mínim absolut en lloc d’una tarifa d’assessorament raonable per a tot el mercat, definitivament hi ha hagut un gran avenç, particularment al segment de publicacions regionals i locals.

Rosa García López, periodista independent de NVJ, ha explicat que «aquesta decisió assegura que tots els fotoperiodistes a la regió tinguin una posició de partida molt millor i puguin reclamar un dret a tarifes que són fins a un 50% més altes del que actualment és habitual en grans empreses de mitjans regionals. Això deixa en clar que la Llei de Contractes de Drets d’Autor pot ser de valor per a tots els periodistes i creatius a Holanda».

Aquesta és la primera vegada que dos freelances recorren a la Llei de Contracte de Copyright que estableix que els creadors, com els periodistes a la peça, tenen dret a una compensació justa. El passat 17 de maig, el jutge va dictar una sentència provisional on va indicar que per determinar si una compensació és justa, és rellevant comparar-la amb el que guanya un periodista de plantilla per hora pel mateix treball.

L’SPC felicita els sindicats holandesos per aquest avenç i lamenta que a Espanya encara no disposi d’una legislació amb la qual protegir les condicions de treball dels i les periodistes a la peça i freelances. El sindicat seguirà treballant perquè aquest col·lectiu pugui millorar els seus ingressos per la feina feta i puguin disposar de cobertura social, com passa en molts països europeus.