Editorial de Mogens Blicher Bjerregård, president de la Federació Europea de Periodistes (FEP) publicat al newsletter de l’organització

A Turquia, els periodistes locals estan sent empresonats, mentre que els informadors estrangers són deportats. Mentrestant, Polònia va canviar la seva llei de mitjans, que dóna més poder al Govern i al parlament per controlar-los.

Aquests atacs contra la llibertat de premsa estan sent recollits pel Consell d’Europa (CE) a la plataforma sobre la protecció i la seguretat dels periodistes. En l’últim any, el Consell d’Europa ha registrat 125 alertes sobre violacions dels mitjans. Per tant, és important situar aquesta qüestió com una de les prioritats de l’agenda europea.

El passat mes de febrer, un periodista danès va ser detingut a Turquia i deportat al seu país, a la qual cosa cal afegir un total de nou periodistes més que s’enfronten a la persecució de l’autoritat turca. Tots aquests periodistes detinguts estan vinculats a les seves informacions sobre la qüestió kurda. Aquest és un tema que no ha de ser tractat pels periodistes. Les autoritats ignoren del tot la llibertat de premsa, que és un pilar bàsic d’un país democràtic.

Aquest és també el cas de Polònia. El Govern ha convertit la cadena pública en la seva veu. Fa dos anys, quan em vaig reunir amb els periodistes i amb els gestors de la cadena pública, l’empresa estava en crisi per la caiguda d’audiències i el problema de l’externalització.

Al gener d’aquest any, la FEP, juntament amb l’Institut Internacional de Premsa (IPI) i el Centre Europeu per a la Llibertat de Premsa i Mitjans de comunicació (ECPMF), va realitzar una acció de solidaritat i una missió d’investigació a Polònia. Ens vam reunir amb periodistes, editors, activistes de drets humans, l’Ombudsman de la UE i un grup de membres del Parlament Europeu. Van expressar la nostra preocupació per la situació a Polònia i vam demanar accions urgents.

Però no és només a Turquia i Polònia on els mitjans de comunicació pateixen els atacs dels governs. Els organismes públics de radiodifusió a Hongria, Espanya i Grècia es troben entre les víctimes de la interferència del govern. Quan els mitjans de comunicació estan sota atacs legislatius, el pluralisme dels mitjans i els periodistes es convertiran inevitablement en les víctimes. Si deixem que aquesta tendència s’estengui a altres països, la democràcia d’Europa estarà en joc. Per tant, és fonamental que estiguem junts per defensar els nostres valors democràtics amb la finalitat de resistir la prova durant aquest període difícil.