El pròxim divendres 15 de desembre celebrarem un debat sobre la necessitat de regular el dret a la informació de la ciutadania amb representants dels grups parlamentaris de la cambra catalana. L’acte s’emmarca dins de la celebració del XXX aniversari del Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC). El Parlament de Catalunya va aprovar el 26 de juny de 2014 una moció per la qual «s’aprova iniciar el diàleg amb representants de la societat civil i del sector periodístic i audiovisual per a redactar una Llei del dret a la Informació que desenvolupi l’article 52 de l’Estatut i que defineixi també els drets i deures dels professionals de la informació, com a garantia d’una informació veraç i de qualitat». L’article 52 de l’Estatut estableix que la Generalitat té l’obligació de garantir el dret a la informació de la ciutadania i l’SPC intenta des que va entrar en vigor que es desenvolupi legislativament aquest article per tal de fer efectiu aquest dret.
La regulació d’aquest dret, reconegut també a l’article 20 de la Constitució espanyola i a l’article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans, és un objectiu de l’SPC des de la seva fundació atès que entenem que la nostra tasca professional té com a objectiu oferir a la ciutadania una informació de qualitat, veraç, contrastada i plural que, en el cas dels mitjans públics ha de ser, a més, neutral. L’SPC, tant en solitari com en el marc de la Comissió Periodigne, de la qual formen part diverses entitats periodístiques del país, ha instat els grups parlamentaris en les diferents legislatures a afrontar aquesta qüestió. Així, en l’anterior legislatura, totes les formacions amb les quals ens vam entrevistar en el marc de la Comissió Periodigne, van expressar la seva predisposició a complir l’acord de la Cambra del 2014 i a impulsar el desenvolupament legislatiu de l’article 52 de l’Estatut.
L’SPC considera que aquesta qüestió és transcendental per disposar d’una democràcia de qualitat. De tots els drets que se li reconeixen a una societat democràtica –salut, educació, treball, habitatge, justícia, atenció social…– l’únic que encara no ha estat regulat en democràcia és justament el dret a la informació. Ha arribat, per tant, el moment de posar fi a aquest dèficit i afrontar aquesta assignatura pendent. Catalunya –i també Espanya– estan a la cua d’Europa en aquesta qüestió, ja que la majoria dels països europeus disposen de lleis en aquest àmbit. El sindicat va fer un estudi fa uns anys fent una comparativa de les legislacions que hi havia a Europa en matèria de dret a la informació i que mostren clarament que Catalunya està molt lluny dels estàndards europeus.
En aquest debat, doncs, es tractarà que els diferents grups parlamentaris es posicionin públicament sobre la necessitat de regular aquest article 52 i que adoptin compromisos per fer-ho efectiu.
La urgència de regular el dret a la informació, a debat amb els grups parlamentaris
Dia: Divendres 15 de desembre de 2023
Hora: 18.00 hores
Lloc: Centre cívic del Pati Llimona. Carrer del Regomir, 3 (molt a prop de la pl. Sant Jaume)
Intervinents:
• Rocío García (PSC-Units)
• Anna Grau (Ciutadans)
• Xavier Pellicer (CUP)
• José Rodríguez (ERC)
• Lorena Roldán (PP)
• Susana Segovia (En Comú Podem)
• Francesc Ten (JuntsxCatalunya)
Moderadora: Montse Melià
Presenta l’acte: Francesc Ràfols, president de l’SPC