El 7 de novembre passat va ser presentada la guia Drets i límits del periodisme gràfic, una eina sorgida de la necessitat derivada de les creixents dificultats que els/les fotoperiodistes tenim per exercir la nostra professió. És un projecte promogut pel Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC), el Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC), el Consell de la Informació de Catalunya (CIC) i el Sindicat de la Imatge UPIFC i Unió de Periodistes Valencians (UPV).
L’acte es va fer a la seu del Col·legi de Periodistes i hi van assistir representants de totes les entitats impulsores de la guia, coordinada i impulsada per Ana Jiménez, secretaria d’Imatge de l’SPC. La presentació la va fer el degà del Col·legi, Joan Maria Morros, que va donar pas a una taula rodona en la qual hi van participar, amb Jiménez, l’advocat Josep Cruanyes, el representant de la UPIFC, Xavier Subias; Rebeca Pardo, membre del CIC; i Cristina Calderer, també autora i membre de la junta del CPC, que va fer de moderadora. Especialment emotiva va ser la intervenció de Carme Ripollès, membre d’UPV, que va explicar les dificultats amb què han hagut de treballar els i les professionals de la informació, especialment de l’àmbit gràfic, en el cobriment dels estralls causats pel temporal de la Dana.
L’objectiu d’aquest document és delimitar amb claredat on és la frontera entre uns drets i altres, oferir eines per poder treballar amb seguretat jurídica i personal, dignitat i eficàcia. Però també el de ser conscients dels riscos si travessem certes línies. Les entitats impulsores confien que la difusió de la guia ajudi els i les professionals del fotoperiodisme a defensar els seus drets davant qui els posi traves a la seva feina, però que al mateix temps siguin conscients d’allò que l’ètica i la llei estableix que no s’ha de fer. El llibre es pot descarregar en format pdf de l’enllaç del primer paràgraf.
Autora fotografia: Sandra Balsells