Els fotoperiodistes Jordi Borràs, Roser Vilallonga i Àngel Garcia han presentat dues querelles contra la Brigada Mòbil (Brimo) dels Mossos d’Esquadra per les agressions que van patir en les manifestacions a Barcelona dels dies 23 i 25 de març passats, segons explica la revista La Directa. Tots tres cobrien les mobilitzacions que va haver-hi a la zona de la seu de la Delegació de Govern –a la cruïlla dels carrers Mallorca i Roger de Llúria de Barcelona– arran de la detenció del president Carles Puigdemont i altres polítics catalans.
Carla Vall i Júlia Humet –del gabinet d’advocades Nèmesi– van presentar el 9 d’abril passat les dues demandes, una en representació d’Àngel Garcia i l’altra col·lectiva dels tres fotògrafs. Tots tres lluïen els preceptius braçals i armilles de color taronja. En el cas de Garcia, la querella se centra en el fet que va estar a punt de ser atropellat per una de les furgonetes de la policia catalana que va circular a gran velocitat en una zona plena de gent. Les lletrades han aportat un vídeo en el qual es veu com Garcia «es va haver d’apartar sobtadament per evitar que el furgó E-600 l’atropellés. El professional gràfic va arribar a ser impactat pel vehicle, cop que li va arrencar el rellotge que duia posat al canell. Fruit d’aquest episodi, García explica que va quedar en estat de xoc i nombroses persones van atendre’l al mateix lloc dels fets», segons la crònica de La Directa.
La querella col·lectiva ha estat presentada contra tres agents dels quals s’aporta el seu Número d’operatiu policial (NOP) pels presumptes delictes de lesions, coaccions i contra la integritat moral. Tots tres van ser colpejats en la manifestació del divendres 23. Arran d’aquests incidents, l’SPC va fer públic un comunicat en el qual afirmava que «els professionals de la informació que cobreixen manifestacions i esdeveniments similars ho fan per tal de garantir el dret a la informació de la ciutadania. I que impedir-ho, especialment amb violència, és un greu atemptat a un dret democràtic, constitucional i ciutadà». També es titllava d’«inadmissible la brutalitat de l’acció policial contra una companya que va ser colpejada durament al pit, on recentment ha estat operada».