De cara a les eleccions en el Parlament Europeu d’aquest juny, la Federació Europea de Periodistes (FEP) ha establert una agenda amb tres punts d’acció per a fer el periodisme viable i segur i per a regular la Intel·ligència Artificial (IA). El Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC), com també ha fet la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP), comparteix aquest manifest i convida els i les professionals de la informació a participar en els comicis per a donar suport a les reivindicacions del sector.

Per fomentar un periodisme viable, la FEP demana inversions de forma massiva: finançament públic transparent, finançament filantròpic…, garantir la independència i el finançament sostenible dels mitjans de servei públic, i gravar amb impostos les grans tecnològiques per garantir la remuneració (repartiment just) dels continguts periodístics. Per promoure la seguretat dels periodistes, la Federació Europea exigeix facilitar un entorn segur per als i les periodistes per protegir-los i protegir-les de la violència física i en línia, en particular dones i col·lectius marginalitzats; posar fi a la impunitat i reconèixer i prevenir els procediments judicials abusius destinats a silenciar als periodistes.

Finalment, per regular la Intel·ligència Artificial, en el manifest es proposa fomentar el desenvolupament de directrius per a l’ús responsable i el desenvolupament de la IA periodística i assegurar que aquesta sigui una part integral de la formació de periodistes i treballadors dels mitjans de comunicació també per prevenir l’ús indegut de la IA generativa per crear desinformació.

La Federació Europea de Periodistes (FEP), que representa 73 sindicats i associacions professionals de periodistes de 45 països, fa una crida als responsables polítics de la UE a defensar el periodisme i els i les periodistes a Europa. Enllaç al document original de la FEP: https://europeanjournalists.org/wp-content/uploads/2024/03/Stand-Up-for-Journalism-EFJ-Manifesto24-Design.pdf