El pròxim 7 de novembre es presentarà la guia Drets i límits del periodisme gràfic elaborada per diverses entitats periodístiques entre les quals hi ha el Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC). El treball ha estat fet conjuntament amb el Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC), el Sindicat de la Imatge UPIFC, el Consell de la Informació de Catalunya (CIC) i la Unió de Periodistes Valencians (UPV). L’acte es farà a la seu del Col·legi de Periodistes el dijous 7 de novembre, a les 18.30 hores. Per poder assistir-hi cal fer una inscripció prèvia a l’adreça https://www.periodistes.cat/actualitat/noticies/fotoperiodistes-silenciats-democracia-en-risc
Durant la sessió s’entregarà gratuïtament la nova guia als i les assistents. En la seva elaboració hi han participat destacats professionals i assessors jurídics. El degà del CPC, Joan Maria Morros, obrirà l’acte. Seguidament, hi haurà una taula rodona en la qual participarà Ana Jiménez, secretaria d’Imatge de l’SPC, impulsora i coordinadora de la guia. Amb ella compartiran el diàleg altres dels seus autors: l’advocat Josep Cruanyes, el representant de la UPIFC, Xavier Subias, Rebeca Pardo, membre del CIC i Cristina Calderer, també autora i membre de la junta del CPC, que farà de moderadora.
La guia s’inspira en el document Drets i límits del Periodisme gràfic, publicat per la Unió de Periodistes Valencians (UPV) el 1998. Ara, les entitats catalanes han impulsat l’actualització del document, amb l’objectiu d’ajudar els i les professionals a treballar amb seguretat jurídica i a salvaguardar la llibertat de premsa.
A la introducció de la guia s’explica que «La necessitat d’aquest document sorgeix de les creixents dificultats que els/les fotoperiodistes tenim per exercir la nostra professió. Cada vegada tenim espais més limitats i temes més restringits per fotografiar. La sensació generalitzada és que la fotografia i la lliure informació incomoda i es criminalitza. Sense testimonis objectius no es poden garantir els drets democràtics. En canvi, algunes entitats privades i públiques neguen als fotoperiodistes l’accés a esdeveniments que són d’interès informatiu, d’actualitat i noticiables amb l’objectiu de tenir en exclusiva el control de la imatge i el relat que es difondrà als mitjans. Són pràctiques publicitàries, de màrqueting i propaganda, amb interessos econòmics i polítics, i són de fet actes de censura, atemptats contra la llibertat de premsa, la pluralitat i el dret a la informació de la ciutadania». En definitiva, es tracta de «respondre a la creixent criminalització de la fotografia, que redueix la transparència i complica la defensa de la llibertat d’informació i pluralitat, malgrat que el dret a la informació preval sobre el dret a la pròpia imatge».
Autor Foto: Xavier Subias