Els comitès d’empresa i consells professionals de Catalunya Ràdio i Televisió de Catalunya, els sindicats CCOO, CTTVC, CUT i SPC, i el Grup de Periodistes Ramon Barnils han impulsat el manifest Davant l’obligada i urgent renovació de la direcció de la CCMA on es reclama que es faci com més aviat millor la renovació de la direcció de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) en un procés «que superi les quotes de partit i aposti per uns mitjans independents, veraços i de qualitat». El manifest es presenta el dilluns 27 de setembre, al Col·legi de Periodistes de Catalunya, a les 12 del migdia. A l’acte hi intervindran Joan Maria Morros (degà del CPC), Francesc Ràfols (president de l’SPC), Enric Borràs (president del Grup Barnils), un/a representant d’un comitè d’empresa dels mitjans de la CCMA i un/a altre/a d’un consell professional, sent en un cas de TV3 i en l’altre de Catalunya Ràdio

Les entitats impulsores han iniciat un procés de recollida de signatures per tal d’aconseguir el suport social a les reclamacions i propostes que s’hi reflecteixen. Les organitzacions i organismes que vulguin fer-ho, ho poden fer a través de la pàgina web que han preparat els promotors de la iniciativa, que és renovarlaccma.cat. En aquests moments ja s’hi han adherit el Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC), el Col·legi Professional de l’Audiovisual de Catalunya (CPAC), els sindicats UGT, USOC i Intersindical-IAC, la Federació de Productors Audiovisuals, l’Associació d’Actors i Directors Professionals (AADPC), les associacions d’entitats veïnals CONFAVC i FAVB i els comitès d’empresa de Betevé i La Xarxa, entre d’altres. També ho han fet ja diverses persones a títol individual.

El text afirma que «és un imperatiu legal i moral que el Parlament acompleixi la renovació de la direcció de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, així com les direccions dels seus mitjans i d’aquells on té participació, i s’afrontin d’una vegada els reptes i amenaces que suposa la ràpida transformació del sector». També alerta que hi ha «un gran perill» que el mecanisme legal previst per a la renovació, que busca el pluralisme, «es desvirtuï i serveixi per, una altra vegada, col·locar persones només amb criteris partidistes, a través d’una negociació de repartiment de cadires entre formacions polítiques». Per això emplaça totes les forces parlamentàries democràtiques «a cercar un ampli consens, abandonar els interessos de partit i acomplir el procés d’elecció de la nova direcció de la Corporació escoltant a tots els sectors implicats».

El Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC) considera que estem en un moment clau per aconseguir que la CCMA s’acosti al model d’altres radiotelevisions públiques de referència a escala europea, com pot ser la BBC . Per això anima el moviment associatiu català i al conjunt de la ciutadania a donar suport a aquest manifest per tal que els mitjans de la Corporació esdevinguin un pilar clau en el sistema comunicatiu del país, l’obligació del qual és garantir el dret de la ciutadania a rebre una informació veraç, de qualitat, plural i, en el cas dels mitjans públics, neutral, tal com estableix l’article 52 de l’Estatut.