Dijous passat 14 de novembre va ser inaugurada al Col·legi de Periodistes de Catalunya l’exposició fotogràfica Memorial Lluís Diez que l’SPC ha preparat com un dels actes de celebració del seu XX aniversari. La mostra està composada per dinou imatges de divuit fotoperiodistes de l’SPC més quatre més del mateix Lluís Díez cedides per la família. En l’acte d’inauguració van assistir-hi unes cinquanta persones entre amics i familiars i companys del sindicat, alguns dels quals eren els que han col·laborat en aquesta iniciativa. Hi van intervenir Anna Comas com a presidenta de la Comissió de Cultura del Col·legi, Dardo Gómez, expresident de l’SPC i amic personal del fotògraf; i Anna Torrebadella, vídua d’en Lluís. Va presentar l’acte Ramon Espuny, president de l’SPC.

Comas va agrair que l’SPC hagi fet aquesta exposició a la seu col·legial i va recordar la figura de Lluís Díez ja que en la fundació del sindicat tots dos van coincidir a les juntes executives dels primers mandats. Dardo Gómez va tenir un emotiu record per a qui havia estat el seu amic. A banda de lloar la seva categoria artística, va evocar la seva implicació amb el sindicat des del primer moment dedicant-se de manera particular i decidida –«fins i tot tossuda», en paraules de Ramon Espuny– a lluitar en defensa dels fotoperiodistes, especialment dels col·laboradors i free-lances, i pel reconeixement dels drets d’autoria del conjunt dels professionals de la informació. Anna Torrebadella va aportar aspectes més personals d’en Lluís explicant el paper de la ciutat de Paris –on va descobrir la seva autèntica vocació– en la seva formació com a persona i com a fotògraf. També va deixar constància de com havia ajudat companys i alumnes –va ser professor a la Universitat Politècnica de Terrassa i a l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC)– tant des del punt de vista laboral com professional. Un panell a l’exposició recull alguns d’aquests aspectes de la seva vida personal i professional de Lluís Díez. Espuny va assegurar que la intenció de l’SPC és que el Memorial tingui noves edicions en anys successius. El sindicat ja tenia en marxa aquesta exposició com un dels actes del XX aniversari i quan es va produir el decés del company Lluís va decidir donar a aquesta iniciativa el nom de Memorial Lluís Díez amb l’ànim que es converteixi en una cita periòdica en l’activitat de l’organització

Els divuit fotoperiodistes de l’SPC que han participat en aquesta exposició a banda del mateix Lluís Díez, són: Alfredo Casas, Carles Fortuny, Cèlia Atset, Dany Caminal, Domènec Umbert, Genoveva Seydoux, Ivan Giménez, Joan Puig, Luis Tato, Lucas Vallecillos, Montse Riera, Pepa Vives, Ramon Costa, Roser Vilallonga, Santi Cogolludo, Susanna Saez, Tomas da Silva i Uge Ferradas. Tant Anna com Espuny van mostrar el seu agraïment a tots ells per la seva col·laboració en aquest homenatge al company Lluís Díez. La mostra és previst que estigui fins a final de mes al Col·legi perquè després pugui ser vista en altres ciutats catalanes.