El Sindicat de Periodistes de Madrid (SPM) ha fet públic un comunicat mostrant el “més rotund rebuig i preocupació per l’actuació d’alguns agents del Cos Nacional de Policia” després de les manifestacions dels últims dies a la Puerta del Sol i rodalies per manifestar la seva posició contrària a la visita del Papa. A conseqüència d’aquets fets es van produir vuit detencions i 11 persones van resultar ferides (dos policies). “Diversos periodistes van ser retinguts, insultats i en alguns casos colpejats mentre complien amb la seva obligació d’informar”.

Segons el comunicat, “les denúncies dels periodistes i les imatges difoses a través d’Internet justifiquen que el ministre d’Interior, Antonio Camacho, ordeni una investigació per aclarir els fets i, si s’escau, depurar les responsabilitats que corresponguin”.

L’SPM “lamenta que cada vegada siguin més freqüents les denúncies d’informadors que veuen obstaculitzada la seva feina per part de policies en manifestacions i altres actes”.

En el comunicat s’afirma que el Ministeri de l’Interior i totes les institucions “tenen l’obligació de donar una resposta clara i contundent a favor del dret a la informació, això obliga a facilitar la feina dels periodistes perquè aquest dret pugui ser una realitat. Limitar de manera injustificada el treball dels periodistes és un atac a la llibertat de la ciutadania que no pot ser consentit en un estat social i democràtic de Dret com és Espanya”.