Un any més, i ja són quatre edicions, la Demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya i la Universitat de Lleida organitzen el Simposi sobre Llibertat de Premsa, amb motiu del 3 de Maig, Dia Mundial de la Llibertat de Premsa. Enguany, l’encontre –que se celebrarà els dies 2 i 3 de maig– versarà sobre «La llibertat de premsa i el periodisme responsable«. Comptarà amb ponents que debatran sobre el tractament informatiu davant la diversitat (LGBTI, Immigració, Fet Religiós), davant les víctimes (Tragèdies, Violència de Gènere, Infància) i la responsabilitat del periodista davant el conflicte.

Noms destacats del camp del periodisme i universitats prendran part en aquesta quarta edició i que ja ha obert el termini d’inscripcions, que són gratuïtes. La novetat d’aquesta quarta edició és que el Simposi se celebrarà a l’edifici del Rectorat de la Universitat de Lleida, a la Sala d’Actes. El
programa de les sessions és el següent:

Programa IV SIMPOSI DE LLIBERTAT DE PREMSA, 2-3 maig
Llibertat de Premsa i Periodisme Responsable

• 2 de maig
16-18 h Tallers Simposi Llibertat de Premsa
18:30 h Taula autoritats inauguració. Conferència inaugural a càrrec de Carles Prats, membre de la Junta de Govern del Col·legi de Periodistes de Catalunya i periodista a TV3. Presenta: Lorena Metaute, periodista del diari Segre.

• 3 de maig
MATÍ
10.00-11:30 h El periodisme responsable davant la diversitat. Modera: David Velasco, director del grup COPE a Lleida i Tarragona.

  1. LGBTI: Identitats LGBTI i discurs periodístic: reptes pendents en la cobertura de sexualitats no normatives. Adolfo Carratalá, professor de Periodisme de la Universitat de València.
  2. Immigració: Periodisme ètic o periodisme correcte? Què tenim i què volem. Jose Peñín, responsable premsa SOS RACISME.
  3. Fet religiós: La diversitat religiosa als mitjans: un llarg camí per recórrer. Laura Fanals, periodista del Diari de Girona.

11:30-12.00 h Pausa.
12.00-13:30 h El periodisme davant les víctimes. Modera: Xavier Manau, responsable de l’edició digital del diari La Mañana.
Tractament informatiu dels infants: Intervenció de M. Jesús Larios, adjunta al Síndic de Greuges, protecció dels infants i adolescents.

Taula rodona

  1. Tragèdies: L’empatia del periodista, Xan Codesido, Vocal del Colexio Profesional de Xornalistas de Galicia i redactor dels Servizos Informativos de TVGalicia.
  2. Violència de Gènere: Violència masclista i violència mediàtica, Ana Bernal Triviño, professora doctora de la UOC i periodista

TARDA
16:30 h-17:30 h La responsabilitat del periodista davant el conflicte.

  1. Modera: Rosa Ma. Calaf, periodista.
  2. Xavier Giró, codirector del màster en Comunicació de Conflictes Armats, Pau i Moviments Socials (Universitat Autònoma Barcelona).
  3. Ramón Lobo, periodista.

17:30-18.00 h Conclusions tallers i taules.
18.00 h-18:45 h CLAUSURA a càrrec de Carlos Quílez, periodista de Crónica Global.
18:45 h Taula d’autoritats de clausura.