Aquest dijous 16 de maig es compleix el segon dia que El Periódico de Catalunya i l’Sport no es distribueix a Catalunya a causa de la vaga dels treballadors de la rotativa, Gráficas de Prensa Diaria (GPD). Aquesta protesta és resultat de l’Expedient de regulació d’ocupació (ERO) d’extinció de contractes que l’empresa ha presentat per tancament de la planta d’impressió. L’aturada també ha afectat moltes de les revistes que edita el grup Z. Els dos diaris sí que s’han distribuït fora de Catalunya perquè la impressió no es fa en les instal·lacions de Z a Parets del Vallès.

Tot i que fa dos dies que les edicions d’aquests diaris no arriben als quioscos, ja fa dies que, fruit de la mateixa vaga, tots dos rotatius hi arribaven amb menys pàgines i menys exemplars, ja que s’imprimien en horari en què l’aturada parcial permetia l’activitat a GPD. La decisió de no imprimir els diaris a Catalunya ha estat de l’empresa, temerosa d’alguna possible sanció o condemna per vulneració del dret de vaga, ja que el comitè d’empresa de GPD l’havia denunciat per imprimir El Periódico i l’Sport en altres rotatives els primers dies de la vaga, concretament els 28 i 29 d’abril passats. La investigació que està duent a terme la Inspecció de Treball és la que ha fet que l’empresa hagi actuat amb més prudència i de compliment estricte de la legalitat.

De fet, el grup Z ja va ser condemnat el 2018 pel Tribunal Suprem per haver vulnerat el dret de vaga dels treballadors de GPD en una vaga duta a terme el 2013. La denúncia feta per la CGT va ser atesa en primera instància pel Jutjat del Social núm. 2 de Granollers que va donar la raó als demandants. L’any passat, el Suprem va ratificar-la. Reincicidir en el mateix fet podria comportar conseqüències més greus per a Z i per a GPD.

El tancament de la rotativa de GPD és resultat de la venda del grup Z a Prensa Ibérica, de Javier Moll, que l’ha adquirit després de la rebaixa del 70% del deute del hòlding mediàtic i amb el compromís d’haver tancat la planta impressora, ja que Moll considera que és una càrrega innecessària i que ja té altres impremtes on desenvolupar aquesta activitat. Actualment l’ERO d’extinció de contractes està en fase de negociació entre el comitè d’empresa i els directius de GPD però les distàncies entre les parts encara són prou notòries perquè els treballadors consideren del tot insuficient les propostes de l’empresa per a les indemnitzacions dels treballadors que perdran la feina.

Per pressionar l’empresa, els treballadors de GPD es van manifestar ahir 14 de maig davant la seu de La Caixa, a l’avinguda Diagonal a Barcelona, una de les principals creditores del grup Z i que ha portat la veu cantant en les negociacions per la venda del grup Z. Membres dels comitès d’empresa d’El Periódico i de l’Sport van participar en la manifestació per mostrar el suport dels treballadors dels dos diaris al personal de GPD.

D’altra banda, la Comissió Nacional del Mercat de la Competència (CNMC) va fer pública ahir la seva decisió d’aprovar l’operació, el darrer tràmit que feia falta per oficialitzar-la ja sense ni ets ni uts.