La Plataforma en Defensa de la Llibertat d’Informació (PDLI) –de la qual la FeSP n’és membre fundador– ha obert un observatori per registrar els atacs a la llibertat d’expressió i informació que poden estar-se produint en relació amb el procés de referèndum obert a Catalunya. La PDLI assenyala que aquest monitoreig té l’objectiu de «registrar i visibilitzar «les possibles vulneracions de drets fonamentals en relació amb aquest procés». Aquest observatori, que ja es pot visitar, pretén «recopilar la major informació possible sobre aquests episodis per denunciar-los públicament i, si s’escau, traslladar-los als organismes i entitats internacionals, particularment els vinculats a la defensa de la llibertat d’expressió.»

La PDLI expressa la seva preocupació pel fet que algunes de les decisions i actuacions dutes a terme en defensa de la Constitució i la legalitat vigents puguin suposar una interferència excessiva, desproporcionada i innecessària en l’exercici del dret a la llibertat d’expressió. Així mateix, la PDLI manifesta que «rebutja les pressions i obstacles que poguessin haver-hi a Catalunya contra l’expressió d’idees contràries a aquesta consulta i inclourà aquests casos en el seu registre.»

Aquest nou Observatori de la plataforma mostra de forma cronològica els fets que s’han succeït des que el 6 de setembre passat el Parlament de Catalunya aprovés la llei sobre el referèndum, els incidents destacats i un llistat de recursos. També compta amb un formulari perquè es puguin denunciar vulneracions de drets i llibertats.