La Federació Internacional de Periodistes (FIP) ha condemnat les represàlies contra Wikileaks, i acusa els EUA d’atacar la llibertat d’expressió després de pressionar el servidor on s’allotjava Wikileaks i obligar al tancament de la pàgina.

El servidor Amazon.com ha bloquejat l’accés a Wikileaks després de les crítiques per part de les autoritats dels EUA per les revelacions polítiques i diplomàtiques. Aquestes revelacions han permès l’accés sense precedents a informacions detallades procedents de fonts nordamericanes que impliquen a personalitats públiques de primera línia.

“És inacceptable que s’intenti negar el dret dels ciutadans a saber”, va dir Aidan White, secretari general de la FIP. “Aquestes revelacions poden ser molestes en els seus detalls, però també denuncien la corrupció i el tractament desigual en els assumptes públics, la qual cosa és digna de coneixement al públic. La resposta dels EUA és desesperada i perillosa, ja que va contra els principis fonamentals de la llibertat d’expressió i la democràcia.”

La FIP no ha adoptat cap posició sobre la publicació de centenars de milers de documents interns que han ocupat els titulars de tot el món aquests dies, però ha donat la benvinguda a la decisió de Wikileaks d’utilitzar els canals de periodisme més respectats com Der Spiegel, The Guardian, The New York Times, Le Monde i El País per filtrar la informació.

“Aquesta informació és tractada de manera seriosa pels periodistes i professionals que són conscients de les seves responsabilitats tant vers el públic com per a les persones involucrades en aquestes revelacions,” va dir White. “És simplement insostenible afirmar que amenaça la vida de les persones assenyalades en els documents. L’única víctima aquí és una cultura de secretisme que durant massa temps ha amagat els aspectes desagradables de la vida pública sota la catifa”.

La FIP també està preocupada per la situació de Julien Assange, fundador de Wikileaks, i de Bradley Manning, el soldat nordamericà a l’Iraq suposadament origen de les filtracions i que està detingut. Els dos homes són el blanc d’una creixent campanya política duta a terme per funcionaris i polítics de dretes.

Assange s’ha vist obligat a entrar a la clandestinitat i és objecte d’una investigació policial sobre denúncies de delictes sexuals a Suècia. La FIP considera que les crides de l’extrema dreta, entre les quals la de l’excandidata republicana Sarah Palin, a què s’executi Manning i i a què es persegueixi Assange per espionatge demostren una intolerància i un esperit de persecució perillosa no només per a ambdós sinó també per a tots els periodistes que investiguen sobre els assumptes públics.

“La FIP i els seus membres donen suport els drets dels denunciants i la informació responsable en l’interès públic”, va dir White. “La reacció exagerada dels polítics i els seus aliats ha demostrat que no entenen la importància històrica d’aquests esdeveniments. El dret dels ciutadans a ser informats és una cosa que no podrà ser ignorada voluntàriament. Els líders polítics s’han d’acostumar als periodistes que s’imposen el deure de treballar de manera equitativa, precisa i respectuosa pels drets de totes les parts en l’interès públic. ”