Un inspector de Treball va dur a terme ahir una visita de més de tres hores a la redacció d’El Periódico de Catalunya a Barcelona arran de la denúncia de vulneració del dret de vaga per part de la direcció de Grupo Zeta. L’inspector va poder comprovar in situ algunes de les pràctiques de esquirolatge denunciades pel comitè d’empresa a la Inspecció de Guàrdia durant el primer dia de vaga contra l’ERO de 177 acomiadaments i l’amenaça de noves rebaixes salarials salvatges.

La inspecció es va iniciar a les 16.00 hores del divendres i va finalitzar passades les 19.00 hores. Durant aquest temps, l’inspector va recórrer les dependències d’El Periódico i va interrogar i va identificar els alts càrrecs de les empreses en vaga i d’unes altres al marge de la convocatòria que hi havia en aquest moment suplantant als vaguistes.

El comitè havia denunciat a Grupo Zeta per pràctiques de esquirolatge intern, extern i tecnològic així com per coaccions a comandaments intermedis perquè acudissin als seus llocs de treball en tractar-se de posicions estratègiques per forçar la sortida d’una edició en paper del diari. Aquesta vulneració del dret de vaga va permetre a l’empresa publicar un diari amb una paginació molt més reduïda que l’habitual (només 48 pàgines) a pesar que més del 80% de la plantilla va secundar la vaga.

Una edició de vergonya
El comitè ha advertit als lectors a través de Twitter dels motius que l’edició d’avui del diari té moltes menys pàgines de l’habitual i no inclou l’edició en català ni el suplement d’esports dels dissabtes. L’exemplar d’aquest dissabte ha sortit al carrer fet pels caps del diari assumint tasques que no els pertocaven. El mediador del departament de Treball, Afers Socials i Família ha citat les parts per al dia 26 de març. Els treballadors han desconvocat la vaga per a dilluns i dimarts de la pròxima setmana però mantenen les que hi ha previstes per a pròxims dies.

La ‘bomba’ que suposa l’ERO
Els treballadors d’El Periódico han iniciat un seguit d’accions per protestar contra l’ERO presentat per l’empresa i que comporta 177 acomiadaments.

El passat divendres, 23 de març, els treballadors van escenificat l’esclat d’una bomba, és el que representa per a ells la presentació de l’ERO. Aquest és el vídeo que Ricard Fadrique va fer de l’acció.