El 67,5% dels treballadors d’El Periódico de Catalunya van votar entre dimarts i dimecres passats a favor de la darrera proposta de l’ERO plantejada per l’empresa. Aquesta preveu la sortida de 135 persones de les quals 103 són voluntàries. L’empresa començarà a entregar les cartes d’acomiadament a partir de dilluns a les persones que s’han mostrat voluntàries mentre que les que marxaran de manera forçada es farà al mes de juny.

Es posa així fi a un dels conflictes laborals més durs que hi hagut darrerament als mitjans de comunicació catalans, que ha comportat vagues i mobilitzacions de tota mena i que culmina la reestructuració que el grup Z ha fet en les seves empreses periodístiques. Va començar al mes de desembre al diari Sport i va continuar setmanes després a les revistes Tiempo i Interviú. A la resta d’empreses del grup s’han produït acomiadaments puntuals que han fet més gran el degoteig de personal.

Les mobilitzacions dels treballadors d’El Periódico han aconseguit forçar l’empresa a presentar una oferta més acceptable de les que havia posat al principi sobre la taula. Els directius de Grupo Z van mostrar les primeres setmanes un immobilisme i una manca de flexibilitat absolutes que només les vagues i les concentracions dels treballadors han aconseguit tòrcer. Això ha tingut un exemple clar a la secció de fotografia on les primeres propostes de l’empresa eren absolutament salvatges i finalment s’ha assolit un acord molt menys agressiu. Es plantejava la sortida de dues terceres parts de la secció i finalment només és una tercera part. Els que queden, això sí, ho faran amb un 82% del sou i de la jornada. Desgraciadament, no ha estat possible un acord similar en altres seccions durament castigades per l’ERO com les de Català o Arxiu.

L’SPC es solidaritza amb totes les persones afectades, fins i tot les que ho són de manera voluntària perquè moltes d’elles ho són a causa de la situació d’incertesa en què es mou el grup i les incògnites sobre la possibilitat de poder fer un producte periodístic atractiu amb tant poca plantilla per realitzar-lo.