La Federació Europea de Periodistes (FEP) –a la qual pertany l’SPC a través de la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP)– ha presentat una queixa davant el Consell d’Europa sobre els blocs electorals. Ho ha fet de manera paral·lela a la demanda que sobre la mateixa qüestió el Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC) portarà al Tribunal d’Estrasburg. El rebuig als blocs electorals és una reivindicació de la majoria de les organitzacions professionals i sindicals espanyoles i aquesta iniciativa és resultat del compromís que la FEP –a través del seu secretari general, Ricardo Gutiérrez– va assumir amb el CPC i l’SPC en el simposi sobre llibertat de premsa celebrat a Lleida el 4 de maig passat.

El Consell d’Europa ha obert un espai web a través del qual tramitar les denúncies i les queixes contra la llibertat de premsa i el dret a la informació que es produeixin en qualsevol país del continent. En el text preparat pel CPC i que ha estat presentat per la FEP –i també la Federació Internacional de Periodistes (FIP)– es recorda que els blocs electorals són una anomalia que suposen «una interferència política en el treball editorial i viola l’article 10 de la Convenció Europea de Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals, que consagra explícitament la llibertat d’opinió i de rebre i difondre informacions i idees sense ingerència d’autoritats públiques.»

La FEP ha mostrat diverses vegades el seu suport a aquesta campanya contra els blocs, una situació que no es viu a cap altre país europeu. D’altra banda, la campanya a Verkami per recaptar fons per a les despeses derivades de la demanda entra en els seus darrers cinc dies. L’SPC demana als professionals del sector i al conjunt de la ciutadania que hi participin ja que es tracta de defensar un dret democràtic essencial.