El VIII Congrés del Sindicat de Periodistes de Catalunya / Sindicat de Professionals de la Comunicació (SPC) que s’ha celebrat avui a la Casa de la Premsa, a Barcelona, ha aprovat una pla d’acció per al pròxim mandat en el qual els eixos principals són la regulació del dret a la informació de la ciutadania com ho està a la majoria de països democràtics del món i també d’una llei que reguli els drets laborals dels treballadors de la informació que faci especial èmfasi en els periodistes a la peça i freelance.

Els congressistes han destacat com a principals problemes de la professió en primer lloc la precarietat laboral extrema que hi ha a la professió, amb una pèrdua brutal d’ocupació a causa d’ERO i del tancament de mitjans. En segon lloc han denunciat la caiguda en la qualitat de la informació que rep la ciutadania, sovint a causa dels interessos polítics, econòmics i empresarials dels propietaris dels mitjans que dificulten fer un periodisme realment independent. Des d’un punt de vista intern, s’ha donat un mandat a la nova Junta Executiva perquè potenciï la comunicació del sindicat per fer-lo més visible socialment i per explicar millor tots els projectes que tira endavant. També ha abonat la política empresa pel sindicat en els darrers mesos d’unitat d’acció amb altres organitzacions del sector per tal de ser tots plegats més forts en la defensa de les reivindicacions del món de la informació i la comunicació.

En el Congrés ha resultat escollit Francesc Ràfols com a nou president del sindicat, que encapçala una Junta Executiva molt renovada, integrada per Ramon Espuny (Acció Interna i que ha estat president en els dos darrers mandats), Gabriela Grífol (Comunicació), Vicent Canet (Acció Social), Ana Jiménez (Imatge i Fotografia), Paco Duran (Mitjans Públics), Laia Serra (Igualtat), Eva Jiménez (Universitat) i Quim Marquès (Finances). El congrés suposa també el tret de sortida als actes de celebració del XXV aniversari del sindicat, fundat l’any 1993.

Els congressistes han aprovat una resolució de suport als treballadors d’El Periódico i d’El País, que s’estan mobilitzant en defensa dels llocs de treball als respectius diaris i també de suport als afectats per acomiadaments produïts en altres mitjans, com El Punt-Avui, Sport i Diari de Sabadell. També han aprovat mocions de suport a les manifestacions d’avui en defensa de les pensions i de demà diumenge demanant l’alliberament dels líders polítics empresonats. A l’acte de cloenda hi ha participat el Secretari General del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, el Secretari de Comunicació, Miquel Gamisans, i representants dels sindicats CCOO i UGT i del Col·legi de Periodistes (CPC) així com d’altres entitats del sector convidades al tancament del congrés.

14 d’abril de 2018