Diverses organitzacions defensores de la llibertat d’expressió, premsa i informació han dirigit una carta a la Secretària de l’Alt Comissionat de l’ONU per als Drets Humans, Kate Fox, perquè inclogui la falta de llibertat d’expressió i opinió a Espanya en el sisè informe periòdic del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics (ICCPR). Entre els signants de l’escrit hi ha la Federació Europea de Periodistes (FEP) a la qual pertanyen l’SPC i la FeSP, i s’hi recullen diverses de les preocupacions respecte la situació espanyola que des de la Federació de Sindicats hem traslladat a la FEP. A la carta, les organitzacions signatàries assenyalen que «la legislació espanyola conté elements capaços d’erosionar la llibertat d’expressió i opinió» i expressen «la seva preocupació per l’existència de certs marcs legals i regulacions a Espanya que poden impactar negativament en la llibertat d’expressió i opinió, ambdues protegides per l’Article 19 de l’ICCPR».

Així mateix deixen constància que les actuals lleis espanyoles sobre difamació «no respecten els principis de llibertat d’expressió» recomanats per organismes com el Comitè de Drets Humans perquè «segueix sent una ofensa criminal». Destaca que a Espanya es considera delicte penal l’ofensa a la nació i els seus emblemes, com també ho és difamar «a una àmplia gamma d’institucions governamentals o a membres de la família real». D’altra banda, assenyala que Espanya és l’únic país de la UE que no disposa d’un «òrgan regulador nacional i independent dedicat a la radiodifusió» i lamenta que l’actual Govern hagi abandonat la creació del Consell Estatal de Mitjans Audiovisuals, CEMA, previst en la Llei General Audiovisual, per raons pressupostària.

Els signants afirmen amb contundència que «el dret a l’accés a la informació no està reconegut a Espanya atès que el govern ha rebutjat que aquest forma una part fonamental del dret de la llibertat d’expressió. Aquest posicionament contradiu de manera flagrant el Comitè en la seva Observació General N º 34 i amb altres òrgans com el Tribunal Europeu de Drets Humans i la Cort Interamericana de Drets Humans. El no reconèixer el dret d’accés a la informació és una negació del dret de la ciutadania a estar informada ja que se li dificulta, co també als grups que vetllen per l’interès general tals com els periodistes i els moviments socials, obtenir la informació necessària per monitoritzar les accions del Govern, tal com requereix tota societat democràtica. Obstaculitzar l’accés a la informació també crea un desequilibri amb altres drets fonamentals, en concret amb el dret a la privacitat». Conclouen, sobre aquest tema, que La Llei de Transparència, aprovada en 2013 i que entrarà en vigor el 10 de desembre, no ho garanteix.

La carta està signada pel secretari general de Reporters Sense Fronteres, Christophe Deloire; la presidenta d’RSF Espanya, Malén Aznárez; la directora executiva d’Access Info Europe, Helen Darbishire; el coordinador d’AMARC Europe, Francesco Diasio; l’assessora de Free Expression Associates, Francesca Fanucci; el secretari general de la Federació Europea de Periodistes (FEP), Ricardo Gutiérrez; el director executiu d’Article 19, Thomas Hughes; el secretari general de WAN-IFRA, Larry Kilman, i la directora de Llibertat de Premsa de l’International Press Institute (IPI), Barbara Trionfi.