Entre els dies 19 i 22 de gener es va celebrar a Brussel·les un seminari de formació sobre seguretat informàtica per a periodistes. L’esdeveniment estava organitzat per la Federació Europea de Periodistes (FEP) i l’Institut Sindical Europeu (ETUI) i comptava amb el finançament de la Comissió Europea. Hi van assistir 23 periodistes pertanyents a diversos sindicats de periodistes i associacions de periodistes de dinou països europeus diferents.

Aquesta activitat coincideix amb un pla endegat tant per l’SPC com per la FeSP per destacar la necessitat que els professionals de la informació es formin i es conscienciïn sobre la importància d’aquesta qüestió. La necessitat de disposar d’eines que permetin protegir tant l’equipament tecnològic com la informació que s’hi guarda i també les comunicacions és un fet que ha estat poc present en les preocupacions del conjunt de la professió.

És possible que qui treballi en un mitjà consolidat tingui aquesta qüestió més solucionada ja que probablement l’empresa disposa de personal especialitzat per evitar ensurts d’aquest estil, tot i que no de manera absoluta. Tot i així, queda fora de l’abast l’equipament que es pugui tenir de manera particular. L’atac informàtic a diversos mitjans francesos després de l’atemptat a la redacció de Charlie Hebdo demostra la necessitat d’estar preparat davant d’aquest tipus de situacions.

Però, els periodistes que treballen a casa –un col·lectiu numèricament cada cop més important– així com els que impulsen noves iniciatives periodístiques, potser no disposen d’aquest suport que hi pot haver en moltes redaccions i necessiten, per tant, conèixer les diferents eines disponibles així com aprendre les habilitats suficients per poder-les utilitzar.

En el decurs del seminari es van repassar qüestions com la protecció del disc dur amb la instal·lació d’antivirus i tallafocs adequats, la gestió de les contrasenyes, la recuperació d’arxius perduts així com l’eliminació definitiva dels fitxers indesitjats, l’encriptació de les comunicacions per defensar-ne la privadesa i, entre altres coses, la protecció de les pàgines web. Com a conclusió principal, la utilització de programari lliure i gratuït sembla una de les millors opcions per fer front a aquest tipus d’amenaces.

En aquest resum del seminari, elaborat per la FEP, s’hi detallen eines a utilitzar per a aquestes qüestions així com pàgines web on hi ha informació addicional. L’SPC està preparant un pla per impulsar actuacions en aquest àmbit.