Més de 100 organitzacions ciutadanes, mitjans de comunicació i professionals de la comunicació de tot Europa han llançat una campanya en defensa del pluralisme dels mitjans de comunicació i demanant accions legislatives per frenar les accions de les grans concentracions de mitjans de comunicació.

La “Iniciativa europea pel pluralisme dels mitjans de comunicació” reclama a la Comissió Europea implementar lleis eficaces que impedeixin la concentració de la propietat dels mitjans de comunicació i de les empreses de publicitat i salvaguardi la independència editorial.

La campanya ja ha rebut un ampli suport de persones i grups transnacionals, incloent la Federació Internacional de Periodistes (FIP) i la FEP, la seva filial europea. S’han establert punts de coordinació nacionals de la campanya en 9 països europeus: Bulgària, Bèlgica, França, Hongria, Itàlia, Països Baixos, Portugal, Romania i el Regne Unit.

La campanya proposa a les autoritats europees:

– Legislació eficaç per evitar la concentració de propietat en els mitjans de comunicació i sectors de publicitat.
– Garantir la independència dels mitjans de comunicació mitjançant cossos supervisors de poder polític.
– Definició dels conflictes d’interessos per evitar que els magnats dels mitjans de comunicació ocupen alts càrrecs polítics.
– Sistemes de control europeus més clars per comprovar de manera regular la salut i independència dels mitjans de comunicació en els estats membres.

La campanya posa l’èmfasi a assenyalar que no es pretenen regular els continguts ni la independència dels mitjans en la seva línia editorial, simplement demanda de la Comissió Europea una acció legislativa que supervisi la propietat dels mitjans de comunicació.

La campanya pretén arribar a un milió de signatures de ciutadans europeus que donin suport a les iniciatives que es volen portar a la Comissió Europea.

Així mateix, demana el suport ciutadà per denunciar fets contra la pluralitat com a conseqüència de la concentració mediàtica en els respectius països.

Aquestes denúncies es poden enviar a l’adreça de correu electrònic: marc.gruber@ifj.org”> marc.gruber@ifj.org.